Jump to content

A jövő üzemanyaga, a kidobott étel lesz

2015. 01. 21. 12:30

A bioüzemanyag iparág teljes átalakuláson mehet keresztül, köszönhetően egy mexikói innovációnak, amely pofonegyszerű. A gabona melléktermékeit alakítja át etanollá, ami pedig egy-kettőre bioüzemanyaggá válik. Sőt, még egy elképesztő felfedezést is tettek. Nem fogja elhinni!

A Centre for Research and Assistance in Technology designnek dolgozó tudósok fejéből pattant ki az ötlet, ami nem csak az embereknek, de a környezetnek is igazán hasznos. Egyrészt megoldódik az álladó ételpazarlással kapcsolatos kérdéskör, illetve lényegesen redukálódik a természeti pusztulás.

Az etanollá alakítható (a bioüzemanyag alapja) kidobott étel, legfőképpen a búza remek megoldásnak ígérkezik. Bizonyos mennyiségű és típusú búza elültetésével akár napi 500 liter üzemanyag lenne előállítható. Azért esett erre a növényre a választás, mert ebben található keményítő, cellulóz és hemicellulóz. Ezek szükségesek a technológia alapjául szolgáló hidrolízishez.

A laboratóriumokban növelték a gyorsabb fermentációhoz szükséges körülményeket, hogy minél több bioetanolt tudjanak készíteni, és tesztelni.
A projekthez hidrolízisből származó enzimeket és élesztőt használtak, melyek nagy toleranciájúak a etanolra nézve. Ez azt jelenti, hogy a fermentációs folyamatokhoz cukrot is adtak, a folyamat felgyorsítása érdekében. Összegezve tehát, egyszerű és gyors eljárással kívánnak olyan anyagot előállítani, ami hosszú távon megóvhatja a Földi létet, és megoldja az üzemanyag problémákat.

További érdekességekért, látogasson el bátran a Biokalauz Facebook oldalára!

(A kép forrása: http://www.technocrazed.com/)