Jump to content

Állatoknak épített hidakkal óvják a vadak épségét az autópályáknál

2015. 02. 03. 09:00

Az ötletet egész bátran lehetne szabadalmaztatni szerte a világon. A balesetek elkerülése érdekében épült természetesnek ható hidak Angliában találhatóak.

Az forgalmas utak, autópályák felett átívelő hidak biztonságos megoldásnak tűnnek, mind ember, mind állat számára.
Biztosan Ön is találkozott már olyan pl. őzzel, ami az úton sétálgatott gondtalanul az éjszaka közepén. Valószínűleg tisztában van azzal, hogy milyen kellemetlen találka lehetett volna belőle, ha a négylábú nem rohan vissza az erdőbe, hanem megrémülve az autónak/motornak ront. Egy jól megtermett vad nagyon komoly károkat tud okozni az autóban, az emberben, és nem utolsó sorban önagában is.

Az állatoktól nem várhatjuk el, hogy maradjanak csak az egyik oldalán, a természetes élőhelyüket keresztező utaknak. Az sem megoldás, ha egyes fajokat egy bizonyos területre izolálnak, mert azzal lecsökkentik a biodiverzitást, és a populációt egyaránt, hiszen a táplálékul szolgáló növények, egy idő után nem tudnak eltartani egy adott létszámot túllépő állatcsordát. Nem beszélve az állandó vándorlási késztetésről.

A fent említett problémákra nyújt kiváló megoldást a híd, ami tulajdonképpen tökéletes folytatásai a számukra megszokott környezetnek. A hidakat alább meg is tekinthetik a videón. Szép, esztétikus, és hasznos innováció ez.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép fprrása: http://www.iflscience.com/t)