Jump to content

Kalifornia méltóságteljes fáinak hanyatlása előrevetíti a jövő erdőinek sorsát?

2015. 02. 07. 09:00

A valaha Nagy-Britannia kiterjedésének nagyságával megegyező farengeteg, mára árnyéka önmagának. A fák lassú kipusztulásáról csak is mi tehetünk. Vajon mi lesz két évtized múlva, ha már a növények nem bírnak alkalmazkodni hozzánk?

A kaliforniai fák esete nem egyedi, egy teljesen -sajnos- általánossá váló, globális problémáról van szó. A jelenségről, a fent említett terület megvizsgálása után összegzést készítettek a szakértők.

A Kaliforniában található gigantikus méretű erdőnek szinte globális mértékű feladata van. Pusztulása kihat nem csak a térségben élők, de az egész bolygó működésére is. A hatalmas fák egyfajta öko légtisztítóként funkcionálnak. Megtisztítják a légkört a széndioxidtól, szerepet játszanak az időjárás kialakításában, illetve otthont adnak számos fajtának.

A kaliforniai területről készült 1920 és 1930 között készült egy botanikus térkép, ami az összes növényt, fát feljegyezte, illetve azok összes kiterjedését. Ez a szám akkoriban 260.000 km2 volt, már azonban 120.00 km2-re csökkent. A területtel együtt a fák ellenálló képessége, és egészsége is csökkent.

A fent említettek egész egyszerűen a módszeres erdőirtásnak, és a növekvő fogyasztói igények kielégítéséből fakadnak. A gyors tendenciájú globalizáció, legyalulja a Földet.

Profitot termelni jó dolog, de abba ne gondolnak bele sokan (hiszen ezt a témát csak kliséként tartják számon), hogy mi lesz akkor, ha eltűnik a zöld növényzet?



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!