Jump to content

Génmodósítással készült ruhák

2015. 02. 12. 12:30

Az amerikai Kraig Biocraft Laboratories cég teljes körű ruhareformot kíván végrehajtani, amihez génmódosított selyemhernyók által szőtt pókselymet használnának, hiszen köztudott, hogy az súlyához képest az acélnál is ellenállóbb. Két állat ötvözete adná a világ legellenállóbb ruháinak anyagát.

A strapabíró, és ellenálló ruha kifejlesztése nem csak a hadászati területet foglalkoztatja, hiszen az orvostudomány, ruhaipar, és számos tudós kísérletezik az előállításával. Az innováció megváltoztatná a globális helyzetet az élet bizonyos területein, értve ez alatt a gazdasági, katonai stb. szektorokat.

A szakemberek szerint, a technológia a jövőben alkalmas lehetne arra, hogy a hadseregnek tervezzenek vele uniformist, ami minden eddiginél strapabíróbb volna, akár a golyóálló mellényt is helyettesítené.

Az eljárás lényege nagyon egyszerű, a tudósok a pók DNS-éből elkülönítik azt a proteint, ami a pókselyem létrehozásáért felelős, majd azt beoltják a selyemhernyóba. Ezáltal a két DNS struktúra keveredik, egy olyan hibridet létrehozva, ami erősebb és olcsóbb selymet képes előállítani.

A Kraig Biocraft Laboratories, le is gyártott egy prototípus, mely ezzel az eljárással készült. Kim Thompson, a cég vezetője bizakodóan mesélt a génmódosítással készült kesztyűről, és eredményesnek nevezte az eljárást.

A számítások szerint már ebben az évben elkezdik az ilyen anyagból készített öltözetek gyártását.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(A kép forrása: http://pctrs.network.hu/)