Jump to content

Fedezze fel a gigantikus amazóniai megfigyelőtoronyt

2015. 02. 17. 09:00

Az amazóniai esőerdő közepén elhelyezkedő, 324 méter magas torony, nem csak az időjárást, hanem az üvegházhatást is figyeli, mindemellett lélegzetelállító a kilátás a tetejéről.

A gigantikus méretű toronynak elsődleges feladatként az erdőség és a légkör kapcsolatát kell vizsgálni, pontosabban azt, hogy nem található-e nagyobb koncentrátum abban széndioxidból, mint amennyit a fák el tudnának tárolni. Emellett persze pontos időjárási megfigyelőként is funkcionál.

Az építmény egyébként magasabb, mint az Eiffel torony. 1 órát igényel az, hogy az embere feljusson a tetejére. A szerkezetet darukkal szállították át Brazíliából, a tápkábeleket pedig teljes mértékben állat- és növénybarát módon helyezték el.

Artaxo Paulo a projekt egyik koordinátora, kiemelte, hogy a maga nemében teljesen egyedi ez a megfigyelőtorony, hiszen ez hosszú távon képes analizálni az esőerdő és a környezete változásait, az által, hogy méri a levegő káros anyag tartalmát és a napsugárzás mennyiségének egyensúlyát. A harmónia fenntartása elengedhetetlen a trópusi biodiverztiás fenntartásához. Ha változás állna be az arányokban, azonnal cselekedni kell. A férfi szerint az esőerdő nagyon érzékeny az éghajlatváltozásokra, ami mértéke az elmúlt évtizedekben így is a triplájára nőtt.





További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://http://www.technocrazed.com//)