Jump to content

A piros lámpánál való ácsorgás, jobban növeli a légszennyezést

2015. 02. 22. 09:00

Betartja a kereszt, szóval megáll a piros jelzőlámpánál? Akkor igazi hazárdjátékban vesz részt! Az Atmospheric Environment publikációjában többek közt arról ír, hogy a jelzőlámpánál álló autó 29x magasabb káros anyag kibocsátással bír, mintha menne. A légszennyezés egyébként évente több ezer idő előtti elhalálozás okozója.

Egy csapat hallgató a Surrey Egyetemről letesztelte az autók káros anyag kibocsátásának mértékét. A szokásossal ellentétben, most arra voltak kíváncsiak, hogy az üresben járatott autó milyen mértékben bocsát ki szennyező gázt, ha a pirosnál áll.

A 6 kilométeres ingázás során az autók káros anyag kibocsátása 29x magasabb volt, ha a pirost kaptak, és a lámpánál mért gázkoncentráció 25%-kal magasabb volt, mint az út azon részén, ahol megállás nélkül lehetett haladni. A tesztek 5 különböző szellőztetési beállítás során készültek (fűtésre állítva, hűtésre, lehúzott ablakok mellett, stb.).

Az utastérbe beszivárgó levegő, szennyező anyag tartalmának 88%-os redukálása akkor volt kivitelezhető, ha a kocsiban az ablakok fel voltak húzva, a ventilátorok negyedrészt voltak nyitva és a fűtés félig feltekerve működött.

A tavalyi évben az autós légszennyezés problémáját az út mentére telepített fákkal látták megoldhatónak. A kutatás eredményének ismeretével, legalább már azt is tudni, hova kell pontosan telepíteni a növényzetet.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:Ollyy / Shutterstock./)