Jump to content

Napelemes versenyautó, futurisztikus kivitelben

2015. 02. 28. 09:00

Manapság inkább a hibridek és az elektromos autók térhódítása figyelhető meg, a teljesen napenergiával működtetett autók, még nem értek el átütő hírnevet, pedig versenyeket is tartanak a szolár autóknak, amelyek simán otthagynák a felsőkategóriás klasszikus társaikat az autópályán.

Az első napelemmel működő autó 1955-ben került bemutatása, megalkotója pedig William G. Cobb nevéhez köthető, aki a General Motors színeibe tevékenykedett. Akkor furcsán tekintettek a teljesen egyedülálló autóra, ám mára már versenyeken is részt vehetnek, egy kicsit sci-fi érzetet nyújtva a nézőknek.

A Michigan Egyetem Solar Car csapata 1989 óta dolgozik egy napenergiával működő versenyautók gyártásán. Az első Solar Racecar a Sunrunner nevet kapta, és az 1990-es GM Sunraycet simán megnyerte, és harmadikként teljesített a világranglistán. Azóta nincs megállás, a csapat legyőzhetetlen.

A 11. autó, amit a csapat épített azonban különleges számukra. A Quantumra keresztelt járgány első ránézésre úgy néz ki, mint egy újgenerációs IKEA asztal. Teljesítménye azonban lenyűgöző, ahhoz képest, hogy napelemes 105 km/h-ra fel tud gyorsulni. A borítása szénszálas, és 6 nm2- nyi szilícium napelem hajtja, és 75 kg-val könnyebb, mint az előző modell.

A csapat célja az új modellel az 1800 mérföldes Veolia World Solar Challenge dobogós, első helyezettjének lenni.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://image.motortrend.com/)