Jump to content

A genetikai módosításon átesett tehenek ellenállóbbak

2015. 03. 07. 09:00

A témával kapcsolatban kutatást végző tudóscsoport szerint a genetikailag módosított szarvasmarhák, rezisztenciát mutattak a tuberkulózissal szemben. Az eredmény a szakemberek számára örömteli, ugyanis nem csak az állatok, hanem az emberek esetében is képesek lehetnek olyan ellenanyagot készíteni, mely teljesen ellenállóvá teszik a szervezetet a kór ellen.

A tuberkulózis (tbc) avagy gümőkór, egy fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és leggyakrabban a tüdőt támadja meg. Ugyanakkor nem ritka az sem, hogy a központi idegrendszert veszi célba, ahol agyhártyagyulladást okoz, sőt a nyirokrendszert és a vérkeringést is károsíthatja.

A tuberkulózis (tbc) a történelem során az egyik legtöbb halálesetet okozó betegség volt. Az 1900-as évek elején hazánkban gyakorlatilag népbetegségnek számított, ezért sokszor Morbus hungaricusként emlegették. Mára a kór gyógyíthatóvá vált, ám így is több mint két milliárd ember fertőzött a betegséggel. A WHO 2008-as felmérése szerint Afrikában és Ázsiában még mindig elsődleges halálozási oknak számít.

Mivel a betegség fertőző, így igyekszenek a lehetséges forrásait minimalizálni, többek között a fertőzött állatot is izolálják a többitől, vagy leölik. Azonban, egy tömeges megbetegedés során nem lehet a végtelenségig levágni az állatokat, ezért más megoldást kellett keresni. A GM tehenek pedig pont kapóra jöttek, ugyanis 23 tbc fertőzésnek kitett borjúból 13 megélte a felnőttkort és leszámolt a betegséggel.

A túlélő tehenekből sejtmintát vettek és analizálták azokat. A meglévő, tbc rezisztens sejtekből a továbbiakban, olyan gyógyszert és védőoltást terveznek előállítani, mely egyszerűen ellenállóvá teszik az embert és állatot egyaránt a, tuberkulózissal szemben. Ez azt jelentené, hogy végre teljes mértékben véget lehetne vetni a fertőzéseknek.