Jump to content

Orvvadászok tizedelik a kihalófélben lévő orrszarvúkat

2015. 04. 02. 09:00

Aggasztó a helyzet Afrikában, ugyanis orrszarvúk tucatjait mészárolják le az orvvadászok, aminek köszönhetően, lassan a kihalás fenyegeti az állatokat. A Rhinos Without Borders civil szerveződés, azonban különleges tervet készített, hogy megmentse a veszélyeztetett állatokat.

A civilekből létrejött Rhinos Without Borders - magyarul Orrszarvúk határok nélkül – szervezet azt tűzte ki céljául, hogy kimenekít száz orrszarvút az erősen frekventált orvvadászati zónából. Mivel Afrikában található a bolygón élő rinocéroszok 80%-a, ezért közkedvelt célpont a kontinens a vadászok számára.

Az elképzelés megvalósítását minél előbb el akarják kezdeni, ugyanis az 1970-es évek óta a populáció olyannyira megfogyatkozott, hogy mára csupán 20.000 élő rinocéroszról tudni. A tavalyi évben több mint 1200 orrszarvút öltek meg, ami azt jelenti, hogy minden 8 órában egy állatot legyilkoltak. 2008 óta a helyzet még rosszabbra fordult, köszönhetően a megnövekedett rinocérosz szarv iránti kínálatnak. Az elsődleges felvásárlókat az ázsiai országok, elsősorban Kína és Vietnam jelenti.

A terv szerint ebben az évben 25 orrszarvút menekítenek ki a frekventált zónákból, és költöztetnek teljesen máshová, őket pedig további 65 követi a rákövetkező évben. A terv szerint, az elkülönített 100 állatot szaporítani kívánják, ezáltal növelni a populációt.

A projekt nem lesz olcsó, dollár százezrekbe kerül majd, de ez még mindig jobb, mintha olyan sorsra jutnának, mint a Szélesszájú orrszarvú populáció, melyből mára csupán 5(!) élő példány maradt.

Dél-Afrikában egyébként zéró tolerancia vonatkozik az orvvadászatra. Ha egy orvvadászt elkapnak az adott terület katonai őrei, legálisan lelőhetik, megölhetik. Ennek ellenére, még mindig virágzik az illegális vadászat.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://wp.patheos.com.s3.amazonaws.com/)