Jump to content

Verejtékelemző szenzor

2015. 04. 28. 09:00

A Cincinatti Egyetem (USA) kutatói kifejlesztettek egy külső ránézésre sebtapaszra emlékeztető szerkezetet, mely valójában a szervezetünkből kicsapódó verejtéket vizsgálja. Az eszközzel pillanatok alatt kiszűrhető számos komoly betegség.

Működési elve egyszerű, ugyanis könnyen feltapasztható a bőrre, ahonnan magába szívja az izzadságot és elemzi a benne található ionok szerkezetét, melyet rádiófrekvenciával továbbít az elemzésre kijelölt telefonra vagy számítógépre. Ezzel az új módszerrel könnyedén diagnosztizálhatóak egyes betegségek, mint például a cisztás fibrózis (CF).

A cisztás fibrózis egy örökölt genetikai betegség, amely különféle tünetekkel járhat és több különböző szervet is érinthet. A betegség enyhe formától kezdve, súlyos tüneteken keresztül befolyásolhatja a szervezet működését. Hibás működése esetén a külső elválasztású mirigyek által termelt nyákos váladék kórosan sűrű lesz, és eltömíti a mirigyek kivezető nyílását. Ennek következménye a mirigyek cisztás megnagyobbodása és pusztulása, későbbi hegesedése, azaz fibrózisa. A cisztás fibrózis életveszélyes tüdőfertőzéshez, emésztési problémákhoz, férfi meddőséghez vezethet.

A szenzor a CF kimutatásán felül, alkalmazható ízületi gyulladások, pajzsmirigy túlműködés vagy egyéb hormonrendszeri változás (pl. a menopausa), pajzsmirigy alulműködés, keringési zavarok, vesebetegség vagy különböző mérgezések verejtékből történő kimutatására.

A tény, hogy ez a műszer 100%-ban pontos adatokat közöl még nem teljesen bizonyított, de a kutatók folyamatosan vizsgálódnak (sportolók és mozgásszegény életmódot folytató egyéneket tesztelvén), hogy minél tökéletesebbre és pontosabbra fejlesszék találmányukat.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://consciouslifenews.com/)