Jump to content

Az e-cigi hosszú távon nem hatékony

2015. 05. 22. 19:00

Egy friss kutatás szerint az elektromos cigaretta hosszú távon hatástalannak bizonyult a dohányzásról leszokni vágyók körében, ugyanis a dohányosok az elektromos cigi mellett, 3-6 hónapon belül újra teljes mértékben visszaszoktak a hagyományos füstölgésre.

Az elektromos cigi egészségre gyakorolt hatásáról nagyon megoszlanak a szakértői és civil vélemények egyaránt.

Az elektromos cigaretta működési elve szerint a hagyományos cigarettától eltérően, nem megy végbe égésfolyamat, tehát nem keletkeznek toxikus és rákkeltő anyagok, ezért elviekben alacsonyabb egészségkárosító hatással bír, mint a klasszikus értelembe vett dohánytermék. Viszont ugyan úgy rendelkezik nikotintartalommal, mely adagolása az egyén igényéhez igazítható, ezért is tartják hatékonyabbnak a tapasznál, és a rágóguminál. Másrészről a mozdulat imitálása is megmarad, ami pszichológiailag hat az agyra. De, mégsem hatásos hosszú távon!

A témában készült friss kutatás során olyan dohányosokat vizsgáltak, akik e-cigi segítségével akartak megszabadulni káros szenvedélyüktől. A tanulmány eredménye elszomorító. Az elektromos cigarettát használók körében 3-6 hónap elteltével újra rágyújtottak, és arról számoltak be, hogy csupán az első hónapban érezték azt, hogy tényleg hatása volna az elektromos szerkezetnek. Ennek értelmében kijelenthető, hogy nem sokkal hatásosabb a dohányzásról való leszokás e válfaja, mint a nikotin tapasz, vagy a rágó.

Azonban rövidtávon – ha utána az akaraterő kitart – használhat, ugyanis az elektromos cigarettában lévő propilen glycol oldat kevésbé káros, mint a dohányfüstben található 4000 idegen anyag, illetve a környezetet sem teszi ki a passzív dohányzásnak, mégis az elektromos cigaretta arra jó, hogy az első hónapban jelentkező nikotinmegvonási tüneteket enyhíti. Ennek köszönhetőem a szervezet lényegében megszabadul a függőségtől, utána a saját agyunkkal kell megértetni azt, hogy már valójában nincs szükség rá.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: https://d1ai9qtk9p41kl.cloudfront.net//)