Jump to content

Mátrai naperőmű

2015. 08. 09. 12:30

A zöldenergia pártolása a nyugati területeken nagy népszerűségnek örvend. Új projektjével a Mátrai Erőmű Zrt. is a környezettudatos energiatermelés mellett tette le a voksát.

Június 6-án került sor a Mátrai Naperőmű alapkövének letételére, így végre hazánk is beállt a zöldenergiát termelők sorába. Noha a készülőfélben lévő fotovoltaikus erőmű eltörpül a német vagy dán naperőművekhez képest, mégis egy lépéssel közelebb kerültünk a környezetkímélő energiatermeléshez.

Az októberi átadással ütemezett Mátrai Naperőmű 72 480 darab, 255 watt teljesítményű polikristályos napelemet foglal majd magába, melyek a Napból érkező energiát hasznosítják fel, méghozzá egyszerűen, két lépésben. A napelemek kis cellái a napenergiát egyenárammá alakítják, majd az így kapott áramot inverterek segítségével konvertálják át váltóárammá, mely - bizonyos feszültség növelés után – az országos hálózatba juttathatóvá válik. Az így nyert energia tulajdonképpen ingyen van, hiszen a primer energiaforrás – amelyből a villamosenergiát nyerik – maga a Nap.

A projekt részben saját erős beruházásként, részben pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósul meg. A projekt teljes bekerülési költsége 6,4 milliárd Ft lesz. A megtérülési idő kb. 15 év. Az erőmű kb. 20 000 főt lenne képes ellátni villamosenergiával.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: telegraph.co.uk)