Jump to content

Marokkó üzembe helyezte a világ legnagyobb napelem telepet

2016. 02. 15. 15:32

Az állam fővárosánál is nagyobb méreteket öltő napelem-park, a tervek szerint nem csak a regionális energiaszükségletet, hanem Európa számára is képes lesz áramot termelni.

 

Bő egy hete a Marokkói Királyság uralkodója VI. Mohammed 160 megawattnyi szoláris panelt kapcsolt fel, ezzel beizzítva a világ legnagyobb napelem-parkját.

Ouarzazate város közelében épült telep a tervek szerint energetikai szempontból lényegesen függetlenítené az államot, sőt még exportálásra is jutna a megtermelt energiából. A több száz háztartás energiaszükségletének kielégítésére alkalmas szolár panelek egy különleges technológia segítségével a naplementét követő három órában is képesek energiát termelni, ami további értékes megawattokat jelent. A gigantikus telep hőkisugárzásának problematikáját is megoldották, úgy hogy azt is energiává lehessen alakítani.

Számokban mérve az ouarzazate-i napelemek teljes beüzemelését követően (erre 2018-ban kerül sor), 560 megawatt energiatermelésre lesznek képesek, ami a tervek szerint 1,1 millió háztartás energiaigényét fedi le.

A térségben egyébként az áram 42%-át megújuló energiaforrások adják (szél, víz, napenergia) célul pedig azt tűzték ki, hogy ez az érték 2020-ra 52% legyen.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: constructionreviewonline.com)