Jump to content

A szerkezet, ami milliók életét mentheti meg

2016. 05. 13. 08:40

A Swiss cég segédkezet nyújtott az érintetteknek, és létrehozott egy olyan eszközt, ami pillanatok alatt tiszta ivóvízzé alakítja, a szürkés, koszos löttyöt.

Világszerte emberek milliói vannak rákényszerülve nap, mint nap, hogy koszos, szennyezet vizet igyanak. A Swiss cég segédkezet nyújtott az érintetteknek, és létrehozott egy olyan eszközt, ami pillanatok alatt tiszta ivóvízzé alakítja, a szürkés, koszos löttyöt.

A LifeStraw-nak keresztelt nagyszerű invenció az ihatatlannak, veszélyesnek minősített vizet pillanatok alatt megtisztítja, és fogyaszthatóvá teszi. A működési elve nagyon egyszerű.

A LifeStraw egy speciális műanyag szűrővel van ellátva, melynek kifejlesztésére különösen nagy figyelmet fordítottak, ugyanis a filternek a létező összes bacilust ki kell szűrnie a vízből. Eddig úgy tűnik tökéletesen működik. A Straw egy 25 cm hosszú és 3 cm átmérőjű cső, gyakorlatilag olyan, mint egy gigaszívószál, mégis mindösszesen 56 grammot nyom.

A LifeStraw 99,99%-át szűri ki a vízben megtalálható baktériumoknak és vírusoknak, melyek olyan betegségeket okozhatnak, mint pl.: kolera, tífusz vagy vérhas. Az eszköz 0,2 mikronig szűri ki a bacilusokat, ami remek, hiszen a fent említett kórokozók sem jutnak át a filteren.

A Swiss cég találmányával az elszegényedett településen élők életét szeretné könnyebbé tenni, hogy legalább az élethez nélkülözhetetlen tiszta ivóvíz biztosítva legyen számukra. A szennyezett víz miatt világszerte 3-4 milliárd (!) ember van kitéve betegségeknek, naponta, és évente 3,4 millióan halnak meg a szennyezett víz okozta betegségektől. Öt évvel ezelőtt több mint 884 millió ember kényszerült arra, hogy abból a vízből igyon, melyből a vadállatok is.

A LifeStraw, akárcsak az iható könyv, életek milliárdját mentheti meg, viszont sajnos nem hozhat globális megoldást, a vízproblémát jelentő kérdésre.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: technocrazed.com)