Jump to content

Vizsga előtt állsz? A legjobb agyfokozó a médialejátszódban van!

2017. 02. 25. 09:05

Ki ne vágyott volna már arra, hogy egy-egy nehéz tanulási vagy vizsgahelyzet előtt valami titkos agyfokozóval jobb teljesítményt érjen el? A megoldás azonban ott van a kezünkben – egészen pontosan a fülünkben.

 

A komolyzene jótékony hatásáról ódákat lehetne zengeni, számtalan kutatásban vizsgálták már, hogyan fokozza testi és szellemi teljesítőképességünket. A világhírű bolgár agytudós, Georgi Lozanov mintegy 30 éven keresztül kutatta a zene hatását az agyműködésre, amelynek eredményeként rájött, hogy bizonyos barokk zenék megfelelő alkalmazásával a tanultak hatékonyabban elraktározódnak az agyban. Ennek titka érdekes módon nem a dallamban, sokkal inkább a ritmusban rejlik: a barokk zene üteme hasonlít leginkább a nyugalmi állapotban jellemző szívverés ritmusára. Ennek következtében nemcsak megnyugszunk, de elérjük azt a bizonyos alfa állapotot, amelyben a legkönnyebben fogadjuk be az új információkat, és leginkább elérjük, hogy azok a hosszú távú memóriánkba épülhessenek. De legyünk őszinték, a hétköznapok során viszonylag ritkán hallgatunk Bachot, Händelt vagy Vivaldit. Hogyan hasznosíthatjuk akkor mégis ezt a zene adta „szuperképességet”?

Agyserkentő 0–99 éves korig

Az agyfokozó hatás elérésének megoldása nem más, minthogy olyan ütemű zenét kell választanunk, amely segít megteremteni és fenntartani a nyugalmi állapotot. Ha tehát tanulni, koncentrálni szeretnénk, hallgassunk percenkénti 50–60 leütésből (beat per minute, BPM) álló zenét. Kreativitásunk fokozásához már ennél gyorsabb ütemű, 80–90 BPM ritmusú zenére van szükség, míg a motiváció, teljesítmény fokozásához kifejezetten gyors, 120–140 BPM ütemű zene az ideális. Könnyen találhatunk olyan zenei listákat, ahol az adott tempónak megfelelő dalok vannak összegyűjtve, így Bach helyett akár hallgathatunk Adele-t vagy Bruno Marsot, de akár Rihannat is, a lényeg a megfelelő ritmusú dal.

„Mi magunk is kíváncsiak voltunk arra, hogy mit hallgatnak tanulás közben a diákok, egy-egy tankönyv milyen dalt juttat az eszükbe. Ezek alapján az látható, hogy egyértelműen a popslágerek dominálnak, hiszen Pharell Williamstől az LGT-n át a Compact Discóig, elég széles a repertoár. A jó hír az, hogy a mai slágerek közül is kiválaszthatjuk azokat a dalokat, amik fokozzák a tanulás hatékonyságát, érdemes élni ezzel az egyszerű, de mégis igen hatásos agyserkentővel” – mondta el a MeRSZ-t (Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatást) üzemeltető Akadémiai Kiadó igazgatója, dr. Réffy Balázs.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pexels.com)