Jump to content

Újra kellene hasznosítani az okostelefonokat, elvégre több tonna kerül a kukába

2017. 02. 27. 13:05

Az okostelefonok gyártásának és leselejtezésének módja óriási terhet ró a bolygónkra. A készülékek gyártása nagyjából annyi villamos energiát emésztett fel 2007 óta, mint India egyéves áramellátása. A telefonokból keletkező hulladék a 2017-ben várhatóan felhamozódó mintegy 50 millió tonna elektronikai hulladék jelentős részét teszi ki. De lehetséges lenne?

A Greenpeace azt várja az egész IT-szektortól, hogy bolygónk védelme érdekében gondoskodjon termékeinek megfelelő újrahasznosításáról. Ennek szükségességét, többek közt a közelmúlt eseményeivel és a szemétben landoló több millió okostelefon környezetre rótt hatásával is indokolta.

Robbanásveszély, de mégis több telefon

A Samsung 4,3 millió Galaxy Note 7 készüléket hívott vissza 2016-ban, mert a telefonok felrobbantak, kigyulladtak. A cég azonban máig nem hozta nyilvánosságra, mit kezd a visszahívott készülékkel. A Greenpeace úgy véli, a készülékek visszahívásának oka, hogy a telefonokat pazarló és fenntarthatatlan módon gyártják, mellyel a bolygónkra is hatalmas környezeti terheket rónak. Amennyiben a Samsung valóban igyekszik elkerülni az ehhez hasonló eseteket a jövőben, egy olyan rendszer felé kell elmozdulnia, amely megkönnyíti a telefonok javítását, újrahasználatát és újrahasznosítását, példát mutatva ezzel az egész IT-szektornak.

A Greenpeace USA legfrissebb jelentése az okostelefonok egyre intenzívebb terjedéséről és katasztrofális ökológiai lábnyomáról ad átfogó képet, az első iPhone 2007-es megjelenésétől kezdve napjainkig. Következzenek a jelentés legfőbb megállapításai.

2007 óta 7,1 milliárd okostelefont gyártottak. Az ENSZ Egyetem tanulmánya szerint csak 2014-ben mintegy 3 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett az olyan kisméretű IT-termékekből, mint amilyenek az okostelefonok. Az e-hulladéknak kevesebb mint 16%-át hasznosítják újra.

2007 óta durván 968 TWh villamos energiát használtak fel az okostelefonok gyártása során, amely majdnem eléri India egyéves áramellátásának mennyiségét (ez 2014-ben 973 TWh volt).

A Greenpeace USA és az iFixit által a kutatás részeként megvizsgált 13 modell közül csupán kettőnek volt könnyen cserélhető akkumulátora. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók kénytelenek lecserélni a teljes készüléket, amikor az akkumulátor élettartama lerövidül. Az USA-ban az okostelefonokat átlagosan 26 hónapig használják.

Az okostelefon-tulajdonosok száma 2020-ra várhatóan 6,1 milliárdra nő, amely a Föld lakosságának durván 70%-a.

„Az okostelefonoknak óriási ökológiai lábnyoma van, ha számba vesszük az előállításukhoz szükséges alapanyagok és energia mennyiségét. Amennyiben az elmúlt évtizedben gyártott összes okostelefon még mindig működőképes lenne, a Földön nagyjából minden egyes embernek jutna egy készülék. A gyártók azonban arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy minél gyakrabban váltsanak új modellre, így egy átlagos készülék alig több mint két évig van használatban” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace közép- és kelet-európai regionális vegyianyag-szakértője.

A Greenpeace azt várja a telefongyártó cégektől, hogy tartósabb készülékeket állítsanak elő, vállaljanak felelősséget termékeik teljes életciklusáért, tegyenek meg mindent készülékeik élettartamának meghosszabbításáért, és gondoskodjanak újrahasznosításukról.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)