Jump to content

Itt a gén, amit hibáztathatunk az ősz hajszálakért

2017. 04. 16. 12:10

Ha felmenőidet hibáztattad korai őszülési hajlamodért, rehabilitáld őket, mert az ok többek közt a származásban is keresendő.

A University College London kutatócsoportjának keddi bejelentése szerint öt latin-amerikai ország több mint 6300 lakosának DNS-vizsgálata tette lehetővé ama gén azonosítását, amely befolyásolja a deres haj kialakulásának valószínűségét.

Az IRF4 nevet kapott gén a melanin – a haj-, bőr- és szemszínért felelős pigment – szabályozásában játszik szerepet. Az egy bizonyos verzióját hordozó emberek hajlamosak az őszülésre – fejti ki Andres Ruiz-Linares genetikus, a Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A szakemberek szerint az őszülést nem kizárólagosan a genetika szabályozza, a stresszhez és traumás eseményekhez hasonló tényezők is belejátszanak. Úgy hiszik, a gén azonosítása lehetővé teheti olyan kezelések kidolgozását, amelyekkel meggátolható vagy éppen visszafordítható a deresedés folyamata.

Miét őszül jobban az európai?

A szakemberek európai, őslakos amerikai és afrikai származású brazíliai, kolumbiai, chilei, mexikói és perui alanyok genetikai információját fésülték át. A korai őszülésre hajlamossá tevő génvariánst alapvetően csak az európai ősökkel büszkélkedőknél mutatták ki. Ruiz-Linares szerint mindez bizonyos mértékig magyarázattal szolgál rá, miért gyakoribb az ősz haj az európaiak körében, mint más populációknál.

Egy másik azonosított génvariáns a PRSS53, amely a göndörség mértékét befolyásolja, és egy, a szőrtüszőben termelődő enzimet kódol. A kutatók szerint rejtély, hogy bizonyos tulajdonságok miért jelennek meg egy populációban, és hiányoznak a másikból.

A jellegzetességek némelyikének más fizikai előnyei is lehetnek. Az egyenesebb haj például a hidegebb környezethez való adaptálódás lehet, hiszen az ilyen régiókban a gyors hőleadás a fejbőrön keresztül – amit a hullámos vagy gyapjas hajtípus jobban elősegít - nem létfontosságú.

 



(Forrás: biokalauz.hu | szeniormagazin.hu | hirado.hu | Kép: pixabay.com)