Jump to content

Évi száz kiló csomagolóanyagot dobunk ki

2017. 06. 20. 15:05

A túlfogyasztás miatt keletkező hulladék eltüntetése jelenleg az egyik legsúlyosabb probléma a környezetvédelemben. Ez ellen próbálnak tenni az ország első csomagolásmentes üzletében.

Az élelmiszerektől a natúrkozmetikumokig mindent csomagolás nélkül árusítanak a budaörsi üzletben. A tulajdonos szerint igyekeznek a lehető legminimálisabbra csökkenteni a csomagolóanyagok használatát, vagyis nagy tételben kapják az árut, és a göngyöleg 95 százaléka olyan doboz, láda, amit vissza tudnak küldeni. A vevőknek biztosítani tudnak különféle méretű üvegeket, vászonzsákokat, sokan pedig már saját edényeikkel érkeznek.

Magyarországon évente az egy főre jutó felhalmozott csomagolóanyag átlagos mennyisége száz kilogramm, és csaknem kétszáz kilónyi élelmiszer kerül a kukákba. Ezzel hazánk egyike azoknak az európai uniós államoknak, amelyekben a legtöbb hulladék keletkezik. A budaörsi bolt éppen ezért tűzte ki célul a környezettudatos vásárlás népszerűsítését.



A csomagolásmentes bolt nyitása óta, vagyis az elmúlt egy hónapban 1947 darab nejlonzacskótól kímélt meg minket. Az ökoboltban a csomagolásmentesség mellett fontos szempont az is, hogy helyi termelőktől, környezettudatos gazdaságokból érkezzen minden árucikk.

Egy másik budapesti üzletben is ugyanígy szerzik be az árut. A cégvezető szavai szerint igyekeznek a legkörnyezetbarátabb termékeket nyújtani, ehhez az adott kategóriában próbálnak minél több szempont szerint választani. Szavai szerint a kritériumok között szerepel a kevés szállítás, a kevés hulladék, a termék tartóssága, de az is, hogy a gyártás és felhasználás során ne keletkezzen szennyezőanyag.

A budapesti zöld boltban nemcsak a termékek, hanem maga az üzlet is környezetbarát, sőt még a takarítás során is óvják a környezetet, hiszen ehhez szódabikarbónát és citromsavat használnak. A termékek házhoz szállítása is környezettudatosan történik.

A túlfogyasztás miatt keletkező hulladék eltüntetése jelenleg az egyik legsúlyosabb probléma a környezetvédelemben. A csomagolóanyagok esetében a legfontosabb feladat az újrahasznosítás, mert így csökkenthető a szemét okozta környezeti terhelés.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)