Jump to content

Mit rejt a mélység? Élnek még Megalodonok?

2014. 09. 10. 09:00

Vajon az óceán egykori urai valahol a mély víz sötétjében várnak újkori felvirágozásukra? Vajon élhetnek még Megalodonok a bolygón?

Amit tudunk a gigantikus méretű tekintélyt parancsoló Megalodonokról, hogy háromszor nagyobbak, a nagy fehércápánál, és nem volt náluk hatalmasabb és vérszomjasabb lény a vízben. A T-rex békés állatnak nevezhető egy Megalodonhoz képest.

A Megalodon igazi predátor hírében áll. Az akár 17 centiméteresre is megnőtt fogak, akkora állkapcsot ékesítettek, amelybe öt ember kényelmesen ülve elférne. Testhosszuk átlagosan 16, 5 méter volt (egy Ikarus busz 11 méter hosszú).
A faj kihalását 1,6 millió évvel ezelőttre becslik, de egyesek még úgy vélik, hogy a mai napig az óceán fenekén rejtőznek. A felvetések szemtanúk elbeszéléseire, gigantikus méretű cápákat megörökítő videókra, és fényképekre épülnek. A leghíresebb ilyen felvételen, egy hatalmas hátúszó látható, és egy cápa „árnyéka” egy óceánjáró hajó alatt. Illetve egy partra mosott gigantikus cápa rajz is a létezésüket kívánja igazolni. A víz sok tetemet mos partra, de legtöbbje vagy egy bomlásnak indult cet, vagy egy fehércápa. Ezek a gyakorlatlan szem számára szenzációs, mélyről előbújó lényeknek tűnnek.
Viszont a kutatások nem alapozhatók ilyen „bizonyítékokra”. Ha találnának egy elhullajtott fogat – mert, hogy a cápák elhullajtják a fogaikat – az már okot adna egy nagyobb volumenű kutatás elindítására. Plusz a rendelkezésre álló fosszilis maradékok arra engedtek következtetni, hogy a faj a sekélyebb, melegebb vizeket kedvelte. Ugyan a kutatások csak az óceánok, tengerek, vizek kis részét fedezte fel, de azt nem szabad elfelejteni, hogy a vízi lét csupán a felszíntől számított 100 méterre tehető, ahova a fény még elér. Onnantól a hideg, sötét mélység veszi kezdetét, ahol nem marad meg csak minimális létforma.

Ha a Megalodon létezne, arról tudnánk, hiszen szépen lassan felfalná a nagyobb cápákat, delfineket, és a bálnákat is. Elég hamar megmutatkozna, ha az óceán egykori urai, még léteznének.