Jump to content

Pisztácia, az istenek eledele

2015. 08. 17. 16:00

Valódi gurman finomság, ami fagylaltként, süteménybe sütve, de főleg magában mennyei. A kellemes pörkölt aromájú, csipetnyi sóval megszórt csoda nem csak isteni, hanem hasznos is. Elsősorban kedélyjavítóként másodsorban afrodiziákumként, harmadrészt pedig érrendszer karbantartóként funkcionál.

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó gyümölcs, bizony. Eredetileg Ázsiában és Kis-Ázsiában honos növény, de ami ennél is fontosabb, hogy rengeteg príma tulajdonsággal rendelkezik.

Elsősorban az érrendszerre kifejtett hatásáról érdemes szólni, ami első sorban a koleszterinszint kiegyensúlyozásában mutatkozik. Csökkenti a rossz LDL koleszterin szintjét, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Plusz a benne található magas B6 vitaminnak köszönhetően segíti a hemoglobin képződést (a hemoglobin felelős azért, hogy a sejtekhez oxigént szállítson a vérkeringésen) is, és óvja a vérereket, illetve csökkenti a vérnyomást.

Az idegrendszerre is jó hatással van, nyugtatja, kiegyensúlyozza azt a számottevő B6 vitamin tartalmának köszönhetően. Ami ezért lehetséges, mert fokozza a mielin kialakulását, ami az idegrostokat körbevevő szövetként szabályozza a kommunikációt. Minél dúsabb, annál jobb ingerület átvitelt biztosít.

Emellett több kutatás megerősítette azt is, hogy nagyon magas az antioxidáns és Omega3 zsírsav tartalma, melyek köztudottan a jó közérzetért, és a szervezet egyensúlyáért felelősek, plusz előbbi a szabadgyökök semlegesítéséért is felelős, melyek összefüggésbe hozhatók az öregedés mellett a ráncokkal, a rákkal, a szívbetegségekkel és a vaksággal is.

Népszerűségéhez az is hozzájárhat, hogy már az ókorban is potencianövelő hatást tulajdonítottak neki. A benne található Omega3-nak köszöngetően pedig ténylegesen befolyásolja a hangulatot, méghozzá pozitív irányban.

Kb. fél csésze pisztácia biztosítja a napi szükséges ásványi anyag és vitaminbevitelt, így magas ára ellenére érdemes beleépíteni a mindennapi étrendbe.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: americanpistachios.co.uk
)