Szerkesztőség
2014.06.11.
Két hektáron négy, az eddigieknél ellenállóbb szőlőfajtát termeszt üzemi körülmények között a szekszárdi Mészáros-Borház Borászati Kft., amely a 145 millió forintos fejlesztés nyomán már biobort is készített. A most zárult, kétéves projekthez a kft. 94 millió forintos európai uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési operatív programjának forrásaiból - közölte a társaság kedden az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint az összegből rezisztens fajtajelölteket telepítettek, szőlészeti és borászati berendezéseket, valamint a PTE Szőlészeti és Borászati Intézetétől származó termelési ismereteket - know-how-t - vásároltak.
Szerkesztőség
2014.06.10.
Egyszerre gyűjtheti be a zöldséget földjeiről, illetve az áramot az azok egy része felett kiépített napelemrendszerekből a japán farmerek egy része. A tokiói kormány nagy reményeket fűz a mezőgazdasági ingatlanok hasonló hasznosításához is. A japán zöldségtermelők jól jártak azzal, hogy a szigetországban a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája óta állnak az atomerőművek, és ezért a kormány támogatja a zöldenergia felhasználását.
Szerkesztőség
2014.06.03.
A tequilát mindenki sóval és citrommal – vannak, akik fahéjjal és naranccsal - tudják elképzelni. A világ egyik legismertebb italának alapanyagát a kék agavét eddig főként a tequila révén ismerhettük. Néhány egyetemi kutató azonban nemrégiben rájött, hogy magas oktánszámú alternatív üzemanyag gyártására is alkalmas lehet. Patrick Hatcher és csapata egy üzletembertől kapta a tippet, aki felhívta a tudósok figyelmét arra, hogy a növény levelei túlontúl értékesek lehetnek ahhoz, hogy csak úgy kidobják őket.
Szerkesztőség
2014.05.30.
Magyarország legjobb éttermei, cukrászdái, borászatai és a legjobb hazai és külföldi séfek rakottkrumpli-kreációi várják péntektől a háromnapos Gourmet Fesztivál látogatóit a fővárosi Millenáris parkban. A rendezvény immár második éve a többnyire modern kínálat mellett egy-egy hagyományos ételt is fókuszba állít. Míg tavaly a séfek a gulyás tematikáját járták körül, idén a rakott krumpli kerül terítékre, a szakácsok elképzelései szerint változatosan újraálmodva: lesz például rakottkrumpli-leves, rakott krumpli Szent Jakab-kagylóval, algával.
Szerkesztőség
2014.05.21.
A biotermesztésre alkalmas alternatív növényeket és módszereket mutatták be a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Nyíregyházi Kutatóintézetében. A szakmai konferenciára több mint 50 biotermesztéssel foglalkozó gazdálkodó érkezett a határon túlról is. Magyarországon körülbelül 130 ezer hektáron alkalmazzák a vegyszermentes növénytermesztési eljárást. Ez a szám évek óta stagnál. A gazdálkodók általában nem mernek belevágni a biogazdálkodásba, mert a fajták többsége nem elég ellenálló a kórokozókkal szemben, vagy nem hoz elég termést ezzel a módszerrel.
Szerkesztőség
2014.05.21.
Négynapos fesztivállal ünneplik csütörtöktől a budapesti belváros "új főutcáját", a márciusban átadott Ferenciek terét és a környező utcákat. A Budapesti Főutca Fesztivál programját öt helyszínen több mint 100 előadó csaknem 110 órányi műsorral tölti meg, miközben a Miénk a Belváros Főutcája elnevezésű sorozatban gyermekműsorok, kerekasztal-beszélgetések, háztörténeti séták, író-olvasó találkozók és újrahasznosított anyagokból készült divatbemutatók várják az érdeklődőket május 22. és 25. között.
Szerkesztőség
2014.05.20.
Eddig csak az amerikai vígjátékokban lehetett volna szó a világ legkényelmesebb diétájáról, mely szerint este jó korán ágyba bújni, és reggelre szép karcsúan ébredni. Hihetetlen, de nem film trükk, igenis lehet fogyni alvás közben. Ehhez azonban bizonyos feltételeket teljesítenünk kell. Egy vacsorára elfogyasztott szalámis pizzával természetesen nem működik az alvás közbeni fogyás, viszont biztos, hogy még nagyobb súllyal ébredünk. Ha azonban fehérje dús vacsorát fogyasztunk szénhidrát nélkül, és utána eleget alszunk, éjszaka testünk zsírégető funkciója valóban lendületbe jön, és alvás közben fogyni fogunk!
Szerkesztőség
2014.05.16.
Egy friss tanulmányban bemutatták, hogy egyetlen hét „biodiéta” 90 százalékkal csökkenti a vizsgált növényvédő szerek szintjét a felnőtt szervezetben. A kutatás eredménye újabb bizonyítékkal támasztja alá, hogy a különösen problémás anyagok döntően az élelmiszereinkből jutnak testünkbe, a bio élelmiszerek azonban jóval kevesebb mérget tartalmaznak. A kutatás kimutatta, hogy a szerves foszforsavészter rovarirtó szerek bomlástermékének szintje 89%-kal alacsonyabb volt azok vizeletében, akik a vizsgálat egy hetében csak bio, azaz ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszert kaptak, mint azokéban, akik hagyományos ételt fogyasztottak.
Szerkesztőség
2014.05.14.
Minél több fajta méh keresi fel a feketeáfonya-bokrokat, a növények annál több magvú és nagyobb szemű gyümölcsöket teremnek, és így hektáronként a gazdák is nagyobb össztömegű terményt takaríthatnak be – állapítja meg egy amerikai tanulmány. Észak-Karolinában a kutatók figyelme ezúttal azért fordult a feketeáfonya felé, mert esetében gazdaságilag fontos, mostanra már tudományosan jól feltérképezett és nem utolsó sorban rovarok által beporzott növényről beszélhetünk.
Szerkesztőség
2014.05.08.
Miközben az összes biobolt felmagasztalja az agavét, egy új tanulmányból kiderült, hogy az agavéból készült szirup nemhogy segít megszabadulni felesleges kilóktól és a cukor függőségtől, de kifejezetten káros, mert sokkal több koncentrált fruktózt tartalmaz, mint a szintén magas szőlőcukor tartalmú kukorica szirup. Úgy tűnik az egész agavé körüli felhajtás nem több egy újabb, rafinált marketing fogásnál. Az agavé szirup számos biotermékbe is bekerül, miközben kiderült, nem csak természetes anyagokat tartalmaz.
Szerkesztőség
2014.05.07.
„Az európai innovációs partnerség a mezőgazdasági termelékenységért és fenntarthatóságért” címmel szervez konferenciát 2014. május 6-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az EIP-AGRI célja, hogy felhívja a figyelmet az innováció lehetőségeire az agrárgazdaságban, s ezáltal a gazdák közvetlenül kaphassanak választ problémáikra a tudomány területéről. Az „Európa 2020 Stratégia” költségvetése 4,5 milliárd eurót határozott meg az élelmiszer-biztonság, a biogazdaság és a fenntartható mezőgazdaság terén való kutatás és fejlesztés céljaira.
Szerkesztőség
2014.05.05.
Az egyre népszerűbb tudatos táplálkozásnak köszönhetően, napról-napra egyre többen hirdetik magukat biokertészként. Ehhez azonban súlyos szabályoknak kell megfelelni. A biokertészet azonban nem csupán abból áll, hogy nem használunk vegyszereket, műtrágyát, vegyi alapú permetezőszert. Egy mini, biológián alapuló, egyensúlyi rendszert kell kialakítani, ami saját magát szabályozza. Emellett legalább ilyen fontos a locsoló víz minősége és a tápanyagok visszajuttatása is a talajba. A biokertészetet meg kell tervezni: mit, hová és mivel ültetünk. A biokertészet tanulható, ám nagyon fontos, ne akarjunk rögtön az egész kertből paradicsomi állapotokat kicsikarni.