Jump to content

Természetes antidepresszáns? Létezik!

2017. 02. 06. 09:05

A gyökeres változtatás helyett könnyebb azonnal a gyógyszerhez nyúlni, hiszen az életmódváltás, a sport és az egészséges táplálkozás betartása, erőfeszítéssel jár. Ám ha Ön kivétel, és inkább a természetes dolgokra esküszik, akkor jó helyen jár!

A hosszú és kiegyensúlyozott élet titka a halban és a zöldségben rejlik, sőt! A mediterrán ételeket fogyasztók sokkal boldogabbak a mindennapokban, magasabb stressz tűrő képességgel rendelkeznek, mint azok, akik egysíkú táplálkozási szokással bírnak.

A stressz csökkentő, mediterrán diéta alapja a növényi alapú élelmiszerek előterébe helyezése (zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, diófélék, magvak és az olajbogyó, illetve az extra szűz olívaolaj) illetve a hal fogyasztásának növelése. Az étrendbe nagyon kis mennyiségbe építhető bele a cukor, csoki, és az előre elkészített étkek.

Az étrend hatékonysága nem légből kapott, ugyanis több kísérletet is folytattak, hatásának bizonyítására. Ausztráliában 82 vállalkozó szellemű, depresszióval és szorongással diagnosztizált, 18 és 65 év közti önkénteseket kerestek, a mediterrán diéta hatásának tanulmányozására. A kísérlet ideje alatt figyelemmel kísérték a Depresszió és szorongás szintjüket (DASS) és a Pozitív és negatív érzelmi skála változásait (PANAS), majd az alanyoknak a kutatás végeztével ki kellett tölteniük egy kérdőívet, mely korábbi étkezési szokásaikra vonatkozott. A megfigyelés, és a kérdőív kiértékelésének eredménye azt mutatta, hogy a pár hetes intenzív mediterrán diéta nagyban redukálta a stresszt és szorongást, miközben az alanyok látványosan jobb kedvűen töltötték minden napjaikat. Saját maguk is egyébként kedélyjavulásról számoltak be.

Dr Natalie Parletta a kutatás vezetője egyszerűen megfogalmazta álláspontját, „az emberek nem a semmitől válnak depresszióssá, aztán kezdenek helytelenül táplálkozni, hanem a rossz táplálkozási szokások okozzák elsődlegesen annak kialakulását.”

A továbbiakban hozzátette, hogy a mediterrán diéta azért hat kedvezően a mentális és testi állapotra egyaránt, mert az ételekben megtalálható, (a szervezet számára természetes forrásból beszerezhető) omega-3 és-6 zsírok, kedvezően hatnak az agyra, és a kedvre, akárcsak a magas rosttartalom, és nem szabad megfeledkezni a megfelelő tápanyagtartalmukról sem. A szegényes étrend során, a szervezete nem kapja meg a normális, kiegyensúlyozott működéshez szükséges tápanyagokat, így az nem csak a teljesítőképességre, és az energiaháztartásra hat ki, hanem az illető kedélyére, mentális állapotára is. Így érdemes odafigyelni arra, mit eszik az ember.

 


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)