Jump to content

Hallottál már a Maté teáról?

2017. 02. 07. 13:30

Dél-Amerika kedvenc itala, különleges aromájú, extra-magas koffeintartalmú. De ami a legfontosabb, hogy vetekszik a zöld tea egészségre gyakorolt hatásával, ám egy fontos dologban különböznek!  

A „Tea and Herbal Infusions Europe” gyógynövényeket és gyümölcsteákat összefoglaló gyűjteményben három koffeint tartalmazó növény szerepel: a kóla dió és a guarana a magvaik révén, továbbá a maté, a leveleinek köszönhetően, melyből Dél-Amerika kedvenc itala, a maté tea készül.

A maté fa fiatal levelinek koffeintartalma 1.4%, míg az öregebb levelekben már csak 0.16% található. A feldolgozástól függően a levelei világoszöldek vagy akár sötétbarnák, füstöletlen illetve füstölt változata létezik.

A maté tea antioxidáns aktivitása a zöldteához hasonlítható, azonban van néhány lényeges különbség, s ennélfogva nem ugyanabban a súlycsoportban versenyeznek. A maté polifenoljai között nem katechinek, hanem klorogénsav-származékok vannak, így például cserző tulajdonság híján nem fogja csillapítja a hasmenést sem, továbbá a koffein is gyorsabban és nagyobb arányban fog felszívódni.

A maté teát hagyományosan maté tökből a szívószálszerű bombillán keresztül kortyolják nagyon forrón és hidegen egyaránt. Hidegen citrommal, gyömbérrel vagy ananásszal is ízesíthető. A maté tökbe akár 50 g maté tea is kerül, amit 80°C-os vízzel öntenek fel, majd újra és újra felöntik, így összességében 500 ml tea fogyasztásával a koffeinbevitel meghaladja a 260mg-ot, sőt akár a 400mg-ot is elérheti.

Egy csésze (150 ml) maté tea esetében egy 2 grammos filternél nagyjából 78mg koffeint kell számolni újratöltés nélkül, ami egy eszpresszó kávéval (60 ml) vagy egy energia itallal (250 ml) esetleg 2 cappuccinóval (2x150 ml) vagy 2 colával egyenértékű (2x355 ml).

Felnőtteknél egyszerre 200 mg koffein bevitele biztonságos illetve a napi rendszerességgel elfogyasztott 400 mg koffeinnek nincs az egészségre nézve káros következménye. A túladagolás mennyiségét napi 600 mg felet állapították meg. Terhesség esetén viszont napi 200 mg-nál nem ajánlott több koffeint fogyasztani.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu;MDOSZ | Kép: staticflickr.com, wikimedia.org)