Jump to content

Ezeket edd márciusban, ha egészséges akarsz lenni

2017. 03. 01. 19:05

A The National Department of Health kihirdette a tavasz első hónapját a nemzeti táplálkozás hónapjának, s egy terjedelmes cikket is közöltek, hogy ennek fényében mit együnk, mennyit és hogyan.

A mentális és fizikai jólét elsősorban az étrendtől és életmódtól függ, így nem árt, ha az ember tisztában van azzal, hogy mivel teheti kiegyensúlyozottabbá a mindennapjait.

Első sorban mellőzni kell a kávé és energiaital fogyasztást, mert az gyakorlatilag olyan, mintha benzines autóba dieselt töltenénk. A felesleges, nagy koffeintartalmú italok helyett fogyasszon sok vizet reggel, mert a dehidratáltság az egyik oka, amiért nehezen indul a nap, és dekoncentráció lesz úrrá az emberen.

Minimum fogyasszon három féle zöldséget naponta, ugyanis egyetlen fajtából nem juthatunk hozzá, a szükséges tápanyagokhoz. Ugyan ez a helyzet a szénhidrátokkal is. Csak több különböző ételből lehet elengedő mennyiségűt bevinni belőle. Tűzze ki céljául, hogy minden nap eszik a legfőbb forrásaiból legalább három fajtát (pl.: rizs, búza, gabona, kenyér, burgonya, gabona, stb.).

Naponta 75 kcal édességre van szükség. Két uncia kóla 143 kcalt tartalmaz, míg a Milky Way 97-et, egy teáskanálnyi cukor pedig 16-ot. Lehet számolgatni!

Végül, de nem utolsó sorban a megfelelő mennyiségű zsírsav bevitel elengedhetetlen. Ezek egyrészt az idegrendszerre (és a kedvre), másrészt a szívre vannak jótékony hatással. Igyekezzünk minél több halat, tojást, és tejterméket fogyasztani!

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Forrás: biokalauz.hu | Kép: pixabay.com)