Szerkesztőség
2014.07.03.
Josef Zotter és felesége, Ulrike 25 évvel ezelőtt alapította meg első cukrászdáját. A grazi cukrászműhely hátsó traktusában 20 évvel ezelőtt kezdtek kézzel készített csokoládét előállítani. Mára a kézzel készített csokoládék igazi kulttermékké váltak. Történetük által bepillantást nyújt egy izgalmas világba, ahol az újfajta ízek, új formák és művészi csomagolások mellett a fenntarthatóság is komoly szerepet játszik.
Szerkesztőség
2014.07.03.
Egy ember vagy egy adott terület népességének a természetre gyakorolt hatását egy hektárban kifejezett mutatószámmal, az ökológiai lábnyommal lehet leírni. A ökológiai lábnyom az a terület, ami károsodás nélkül meg tudja termelni az aktuális életvitelünkhöz szükséges javakat (élelem, energia ...).
Szerkesztőség
2014.06.30.
Magyarországon 130 ezer hektáron folyik biogazdálkodás, ez a terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a 35 százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát legeltetnek. Tolna megyében Tamási és Nagydorog környékén van hagyománya a biogazdálkodásnak. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösön is gazdálkodnak ezzel a módszerrel. A biokereskedelemben nagy jelentősége van a megbízhatóságnak, és ez kedvez a magyar termékeknek, melyeket a svájciak, az amerikaiak és a japánok előnyben részesítenek. Ez a fajta gazdálkodás nemcsak elhatározás kérdése, állítják a termelők, hiszen rendszeresen ellenőrzik őket a különféle biokontroll egyesületek.
Szerkesztőség
2014.06.27.
Táplálkozás–környezet–egészségügy–prevenció címmel tartott Miskolcon konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület országjáró körútja egyik állomásán. Érdekes témákat boncolgattak: például hogy mitől bio a bio vagy milyen beltartalmi értékei vannak az ökotermékeknek? Annak serkentésére, hogy változtatni lehessen a rossz táplálkozási szokásokon, az emberek közvetlenül találkozhatnak azokkal a biotermelőkkel, akiknek a termékei megfelelően elkészítve szavatolják az egészséges táplálkozást – mondta Kovács Magdolna, a program vezetője.
Szerkesztőség
2014.06.26.
A mezőgazdaságra építve keresik a közös gazdaságfejlesztési lehetőségeket a Nógrád megyei balassagyarmati kistérségben és a szlovákiai nagykürtösi járásban; megnyitották már a balassagyarmati termelői piacot és létrehozták a Palóc Portéka Egyesületet is - tájékoztatta az MTI-t az Ipoly-Táj Területfejlesztési Társulás elnöke szerdán. Medvácz Lajos - aki egyben Balassagyarmat polgármestere – elmondta, a kistérség 29 települését tömörítő egyesület és a nagykürtösi Középső Ipoly-Mente Regionális Fejlesztési Ügynökség célja a két térség helyi forrás alapú gazdaságfejlesztési lehetőségeinek feltárása volt, a programot a Visegrad Fund Strategic Grant támogatta.
Szerkesztőség
2014.06.23.
Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelő termékei, amelyek a gyanú szerint botulizmust okoztak - közölte a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ). Nem voltak bio (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, mivel nem tanúsította őket senki, de ezt nem is állították címkéiken; nincs tehát összefüggés a botulinum szennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak - közölte a szervezet. Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle terméket állít elő, a termékmintákat folyamatosan gyűjtik be.
Szerkesztőség
2014.06.23.
Táplálkozás–környezet–egészségügy–prevenció címmel tartott Miskolcon konferenciát az Egészséges Táplálkozásért Egyesület országjáró körútja egyik állomásán. Érdekes témákat boncolgattak: például hogy mitől bio a bio vagy milyen beltartalmi értékei vannak az ökotermékeknek? A Kossuth Rádió Napközben című keddi adása ezt a témát járta körül. Az EGÉSZség = ÉRTÉK! Program több mint másfél évvel ezelőtt indult, egyik legfontosabb célja, hogy az egészségügyi dolgozókon és az orvosokon túlmenően eljusson a civil lakosság körébe is egy közvetlen fórum formájában.
Szerkesztőség
2014.06.19.
Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a konvencionális mezőgazdaság egyre környezetkímélőbb megoldásokkal bővült. A farmerek, növénytermesztők és agrárcégek által generált tudományos fejlődés eredményként az organikus farmok egyre kevésbé töltik be küldetésüket. A Sustainable Product Expo-t ennek kapcsán hívta össze aWal-Mart. A mezőgazdaságra értelmezett fenntarthatóságot gyakran kapcsolják össze a bio-, avagy organikus farmokkal. Sokan ezt tekintik a világ egyre növekvő népességének ellátásához a legcélravezetőbb szervezeti egységnek, ám az összefüggés támadhatóságát egyre több kutatás igazolja.
Szerkesztőség
2014.06.17.
A helyes táplálkozásról, az élelmiszerek minőségéről is szó volt az Egészség Érték konferencián. Az Egészséges Táplálkozásért Egyesület a csaknem 20 szakmai előadás mellett bioélelmiszer bemutatóval és kóstolóval is várta az egészségügyi szakembereket a megyei kórházba. Az ételek és italok megfelelő arányú és változatos fogyasztásával minimálisra csökkenthető a betegségek kockázata. Csiba Gábor a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa ezért is javasolta, hogy vezessék be a hamburgeradót.
Szerkesztőség
2014.06.17.
Már mintegy 280 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze a Mol a három éve indult kezdeményezésével, amellyel a lakosság környezettudatosságát szeretné ösztönözni. A használt a sütőolajat a Mol kijelölt benzinkútjain lehet leadni, az országos begyűjtésben az olajvállalat 178 kútja vesz részt. A begyűjtés ösztönzésére a MOL időről-időre nyereményjátékot is indít, az idei májusi kampányban rekordmennyiségű, több mint 20 tonna használt sütőolajat adtak le az ügyfelek, ami a megszokott havi átlag háromszorosa - közölte az olajtársaság vasárnapi közleményében.
Szerkesztőség
2014.06.12.
Egyre népszerűbb a fagylaltok kreatív dekorálása a pultokban, de nem szabad elfelejteni, hogy a fagylalt - összetétele miatt - kiváló táptalaj a mikroorganizmusoknak, ezért különös gondossággal kell óvni tisztaságát, és oda kell figyelni például a gyümölccsel, vagy virággal történő díszítéskor - hívja fel a forgalmazók figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
Szerkesztőség
2014.06.12.
A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból. A mintegy 880 millió forint összköltségvetésű projekt keretében a közlemény szerint többek között biokémiai elemzéseket lehetővé tevő borvizsgálati eszközöket és szoftvereket szereznek be, elemzik a kiválasztott borokat, kiértékelik a szőlészeti mintákon végzett elemzéseket, valamint létrehoznak egy úgynevezett bor ujjlenyomat tudásbázist.