Jump to content

Koplalással az ízületi fájdalom ellen?

2017. 09. 08. 17:05

A hideg idő az arra érzékeny szervezetet igencsak megviseli, a fájdalom intenzitásának csökkentése viszont néhány aprósággal elérhető.

A reumás megbetegedések, melyek az ízületek, az izmok, az inak merevségét és fájdalmát okozzák, a világon minden hetedik embert érintenek. Hazánkban is sokak életére van hatással mozgásszervi probléma, és szinte mindannyiunk ismeretségi körében találunk valakit, aki reumás megbetegedésben szenved. Ennek alapján érthető, hogy az interneten, a különbözı magazinok, könyvek hasábjain miért foglalkoznak olyan gyakran az ízületek egészségét ígérő diétákkal és étrendkiegészítőkkel. Sokakban megfogalmazódik azonban a kérdés: Melyik állításnak lehet hinni?

Vasban gazdag ételek

A fáradtság általános tünet, aminek a hátterében gyakran vérszegénység (anémia) áll. Együnk rendszeresen vasban gazdag ételeket, hogy a vashiányos anémia kialakulását megelőzzük! Legjobban hasznosuló vasforrásaink állati eredetűek – a húsok, az olajos hal, a tojás –, de a hüvelyesek, a zöld leveles növények, valamint a vassal dúsított élelmiszerek is hozzájárulhatnak a megfelelő vasbevitelhez.

A nagy mennyiségű vasat tartalmazó májat és májkészítményeket – nagy koleszterin- és A-vitamintartalmuk miatt – 10-14 napnál gyakrabban nem ajánlott az étrendbe iktatni. A vas könnyebben felszívódik, ha C-vitamin is jelen van, ezért mindig fogyasszunk a nagy vastartalmú ételek mellé zöldséget vagy gyümölcsöt!

Korlátozó diéták és ételallergia

Az ízületi gyulladás során jelentkező fájdalom és gyulladás befolyásolására elkezdett koplalás végletes megoldás, ami könnyen hiánytünetek, és súlyos állapotok kialakulásához vezethet, ezért nem tanácsos belekezdeni. A kellő szakértelemmel összeállított ovo-lakto (tejet, tejterméket, tojást is tartalmazó) vegetáriánus étrend azonban segíthet a tünetek enyhítésében.

A betegség kialakulása az immunrendszer működésében bekövetkezett változások eredménye, ami az élelmiszerallergiához olykor megtévesztésig hasonló tüneteket is produkálhat. Fontos tehát, hogy reumatikus problémánkkal is a megfelelő szakembereket (orvosokat, gyógytornászokat, dietetikusokat) keressük fel, akik olyan diagnosztizáló módszereket alkalmaznak munkájuk során, ami pontos és megbízható, a sikeres kezelést megalapozó eredményt ad.

Étrend-kiegészítők

Az általános vitamin- és ásványianyag kiegészítés erősíthet, hasznos hátteret biztosíthat az ízületi betegségben, de nagy dózisú (1000 mg) C-vitamin pl. kifejezetten ronthatja az ízületi gyulladás tüneteit.

Azoknál, akiknél nem valósítható meg a rendszeres halfogyasztás, étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk a halolajat. Olyan készítményt válasszunk, amely hatékony, összesen 500-750 mg mennyiségben tartalmaz EPA és DHA halolajakat. A növényi eredetű omega-3 zsírsavak, melyek pl. lenmagból származnak, nem olyan jótékony hatásúak, mint a halolajok, kevésbé csökkentik a szervezetben a gyulladást.

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com, flickr.com)