Jump to content

Sokan küzdenek mellrákkal a várandósság alatt

2020. 03. 04. 13:45

A statisztikák szerint az emlőrák főleg az ötven év feletti nőket veszélyezteti, mégis egyre nagyobb arányban bukkan fel a negyvenes, sőt, a harmincas éveikben járó, gyermekvállalási korban lévő nőknél is.

A leendő édesanyák a várandósság alatt szerencsésen csak az örömteli várakozással foglalkoznak, és a legtöbb nő mindent megtesz ilyenkor, egészségesen étkezik, vitaminokat szed, megpróbál fitt maradni. Azonban előfordul, hogy azzal szembesül a kismama, hogy daganat fejlődik a mellében.

„Bár a statisztikák szerint az emlőrák továbbra is főleg az ötven év feletti nőket veszélyezteti, az egyesület tapasztalatai szerint a betegség mégis egyre nagyobb arányban bukkan fel a negyvenes, sőt, a harmincas éveikben járó, gyermekvállalási korban lévő nőknél is” – mondta Sávolt Ákos emlősebész, onkológus a Duna Televízió Család-barát című műsorában.

Az orvostudománynak köszönhetően – tette hozzá – ma már azok a várandós anyák is jól gyógyíthatók, akiknél emlőrákot diagnosztizáltak, a babák pedig szinte semmit nem érzékelnek a sugárkezelésből, kemoterápiából.

A Mellrákinfó Egyesület öt éve dolgozik azon, hogy az évente átlagosan nyolcezer-ötszáz nőből, akinél ma emlőrákot diagnosztizálnak Magyarországon, minél többen életben maradjanak.

A 45–65 év közötti nők elvileg kétévente kapnak behívót mammográfiai vizsgálatra, ám a gyakorlatban csak 40 százalékuk él a lehetőséggel, így a késői felismerés miatt évente kétezer-ötszáz nő esik áldozatául a betegségnek. A megfelelően végzett önvizsgálat, a szűréseken történő megjelenés azonban mindenkinek esélyt ad, akár egy új élethez is.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)