Jump to content

Miért érzünk?

2014. 08. 16. 19:00

Az érzelmek forrása egy jó kérdés. Elgondolkodott már valaha rajta, hogy miért érez dühöt, vagy éppen félelmet? Hogy képes érezni, és hogy keletkezik az érzés?

Az érzelmek összetettek, és sokoldalúak. Ha valaki dühös, a szíve hevesebben ver, és meg akarja torolni a haragvást kiváltó okot. A gondolatok, érzések, tettvágy és reakciók együttesen jelennek meg az adott érzelemre vonatkozóan, de vajon mi váltja ki azt? Az elmúlt évek kutatási különböző válaszokkal szolgáltak a kérdésre. A ma uralkodó nézet szerint az érzelmek a self – én - szempontjából, reveláns tárgyak, vagy események kognitív értékelésének eredményei. A kognitív érzékelés egy esemény értelmezése, beleértve annak okait és a selfre gyakorolt hatását. Ugyanazon helyzetek eltérő értelmezései eltérő érzelmekhez vezetnek. Az érzelmek milyenségének kialakulásában kétfajta értékelésmódnak van nagy szerepe:
  • A helyzetnek a self – szempontjából történő értékelése, azaz a helyzet pozitív vagy negatív számunkra.
  • Az esemény okára vonatkozó értékelésünk, tehát van-e felelős a történtekét, vagy a környezet áldozatává váltunk. Miattunk történtek a dolgok, vagy önhibánkon kívül?
Összegezve sok tényező befolyásolhatja az érzelmek kialakulását. A reveláns ismeretek, a kontextus, a gondolatok, és az átmeneti hangulat is. Kulturális tényezők is befolyásolják az értékelést, és az ebből fakadó érzelmeket. Érezni komplex dolog, és nem csoda, ha könnyen tévedünk érzelmeinkkel és azok okaival kapcsoltban.