Jump to content

Az amazóniai esőerdő pusztulása az űrből is látszik

2014. 10. 07. 09:00

Az amazóniai esőerdő módszeres pászításának nyomai, már az űrből is látszanak. Egyszerűen olyan, mintha kitéptek volna egy marokkal a zöldellő fák közül.

Az ember által okozott pusztítás mértéke már olyan méreteket öltött, hogy az, az űrből is szemetszúr.
Az amazóniai őserdő 5,5 millió négyzetkilométer kiterjedésű –ennek 60%-a Brazília területén -, és több millió fajnak ad otthon, melyek a Föld 10%-át teszik ki a biodiverzitásnak! Ez 40,000 különféle fafajta, 3,000 édesvízi halfajta, és több mint 370 hüllőfajtát jelent.

Egy a NASA által publikált augusztusban készült képen látható a az űrből is kivehető pusztulás. Ez javarészt a braziloknak köszönhető, ahol köztudottan nagy az erdőirtás.

Az elmúlt 40 évben a fák közel 20%-át vágták ki, és a felszabadított terület helyén mezőgazdaságot létesítettek. Az erdőirtás nagy probléma, főleg az amazóniai esőerdő kiirtása, mivel ez a térség felelős a Föld légkörének 5%-os megtisztításáért. Magában ez nem tűnik soknak, de ha belegondolunk abba, hogy csupán egy 5,5 millió négyzetkilométeres erdőterületről beszélünk a Föld méreteivel szembe állítva, máris más a helyzet.

Leegyszerűsítve a dolgokat. Az erdőirtással 15%-kal több Co2 kerül a légkörbe – mivel kevesebb a fa, ami oxigént termeljen – a biodiverzitás, vagy ha úgy teszik a flóra és fauna sokszínűsége megcsappan – mivel nem lesz természetes élőhelyük – és a klíma változás is bekövetkezik szépen fokozatosan.

Viszont, szerencsére vannak olyan országok –Norvégia -, akik komolyan veszik az aggályokat, és próbálnak tenni valamit azért – felajánlottak Libériának 150 US$-t ha abbahagyják a fák kiirtását- , hogy két generáció múlva ne fényképeken kelljen mutogatni, hogy-hogy is nézett ki az a bizonyos erdő…

(A képek forrása: http://adsoftheworld.com/)