Jump to content

Barázdák nélküli emberi agyat fedeztek fel

2014. 11. 01. 16:00

Texas Egyetem agytárolásra alkalmas polcsorait fotózva, a híres fotográfus Adam Voorhes különleges felfedezést tett: talál egy agyat, amelyen nem voltak barázdák.

Az egyedi eset azonnal nagy érdeklődést váltott ki az agykutatók között. David Dexter, aki az angliai Parkinson-UK Brain Bank tudományos igazgatója, azt nyilatkozta, hogy korábban nem találkoztak még ilyennel. Felmerülhet a kérdés, hogy akkor hogy kerülte el a „begyűjtők” figyelmét?

A hornyok (barázdák) és ráncok (gyri) - amelyek egyébként az emberi agy jellegzetességei- hiánya egy ritka rendellenességnek köszönhető, ami az embrionális fejlődés során léphet fel. A hasonló problémával születő egyének gyakran tanulási-és nyelési nehézségekkel küzdenek illetve izomgörcsök, görcsök is megkeserítik az életüket. A felsoroltak attól is függnek, hogy mekkora felületet érint a betegség. Sokan azonban, még 10. életévük előtt belehalnak.

Az eltárolásra kerülő agyak, az Austin State Mental Hospital épületébe kerülnek. Vannak köztük olyanok, amelyek több mint 20 éve elfelejtve várakoznak a formaldehides befőttben. Ezek kutatása és újra felderítése érdekes összefüggésekbe helyezheti a tudomány ezen területét. Hiszen sok olyan aggyal találkoznak az orvosok, amelyek torzak vagy rendellenesek, viszont kevés olyan akad, amelyről részlegesen vagy teljesen hiányzik a barázda.




(A kép forrása: http://www.iflscience.com/)