Jump to content

Mert Mi is tehetünk a bolygóért!

2014. 11. 01. 09:00

Bolygónk megóvása a soron következő és a mi saját generációnk érdeke. Sokszor felmerülhet a kérdés, hogy igazán számít-e, ha csak egy-egy ember vagy aktivista csoport cselekszik környezettudatosan? A válasz igen, nagyon sokat számít! Nézze csak!

Az alábbiakban, inspiráló és globális hatást gyakorló eseményről olvashatnak, amit olyan emberek hajtottak végre, mint Ön vagy akár én.

A Csendes- Óceán szigetvilágában élő emberek, nem akarnak megfulladni a globális felmelegedés okozta vízszintemelkedés miatt, így élet-halál küzdelmet indítottak a klímaváltozást okozó elemek ellen, mint pl.: a fosszilis tüzelőanyag-ipar. A térség lakói - hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a szén, és a tüzelőanyagok légtérbe jutása mennyire káros - kenukkal eveztek ki a szénszállító hajók útvonalaira és élőláncot alkotva gátolták azok mozgásterét. Az akcióval elérték, hogy egy teljes napra leálljon az ipar. Ennek köszönhetően a Föld fellélegezhetett kicsit.

Ha már a fosszilis anyagoknál tartunk, létezik több tucat olyan iskola, egyetem és város, amelyek teljesen fosszil-mentesek. A nem megújuló energiaforrások helyett, szél és napenergiával működtetik az intézményeket –egyes helyen, a diákok nyomására-. Melyek ezek? Pl.: a Stanford Egyetem, a Glasgow Egyetem, a Hampshire Kollégium, és még sokan mások, szerte a világon.

A harmadik világ országai is beszállnak a környezetért vívott harcba. Mahan lakosai egy komplett, korrupt széngyárat számoltattak fel. Az indiai Mahan népének törekvése nemzetközi támogatást kapott, és ennek köszönhetően győzelmet aratott. Több hektár erdő menekült meg, és a széntüzelésű erőművek helyett is környezetbarát energiaforrások épültek ki. A széntüzelésű erőművek a legnagyobb forrásai a mesterséges CO2-kibocsátásnak, ami a klímaváltozásért elsődlegesen felelős gáz. India, most zöldre kapcsolt!

Az összes közül azonban a legnagyobb nemzetközi figyelem azt a törekvést övezte, amelyhez több mint 30 különböző országból érkeztek emberek. A megmozdulás Németország és Lengyelország határán jött létre, több ezer ember segítségével, akik 8 (!) km hosszú élő láncot formáltak, hogy megállítsák a környéken lévő szénbányászatot.

(A kép forrása: http://www.greenpeace.org/)