Jump to content

Csimpánzok, számunkra is érthető non-verbális jelekkel

2014. 11. 05. 12:30

Nem meglepő módon a csimpánzoknak is van jelbeszédnyelvük. Az ember egyik legközelebbi rokona, könnyedén tud kommunikálni egyszerű gesztusokkal a fajtársak között. Vajon velünk is tudának?

Egy brit kutatócsoport több éves munkájának köszönhetően sikerült megfejteni a vadon élő csimpánzok „verbális” és non-verbális kommunikációját.

A csimpánzokról tudni kell, hogy rendkívül társas lények, ennek köszönhetően zárt csoportokban élnek, több hím és nőstény él együtt. Nagyjából olyanok, mint egy család. A rokon hímek közösen, együttműködve védik a nőstényeket és a csoport területét. A kapcsolati jellegzetességek mellett azt is érdemes tudni róluk, hogy nagyon értelmes állatok, laboratóriumban sok mindenre megtaníthatók. Egyes csimpánzoknak sikerült száz-százötven jelet is megtanítani, és ezeket értelmesen is használták, de valódi nyelvet, amelyben a szavak bonyolult jelentéshálózattá szerveződnek össze, nem tudnak elsajátítani.

Ám visszatérve a vadon élő csimpánzok, sajátos jelrendszerének vizsgálatához, kijelenthető, hogy hasonló az emberéhez, és összesen ez a két faj rendelkezik ezzel a non-verbális rendszerrel. A hosszas megfigyelés eredményeképp, 66 karlejtést, és 19 különféle üzenetküldést sikerült megfigyelni és rögzíteni. Ahhoz, hogy ezek jelentését le lehessen fordítani a mi nyelvünkre, 4500 majmot kellett megvizsgálni és ez sikerrel járt. Pl.: amikor egy hím csimpánz kicsiny harapásokat eszik a levelekből, az csak egyfajta szexuális rítus, udvarlás.


(A kép forrása: http://rewrite.origos.hu/)