Jump to content

Napelemmel télen? Igen!

2014. 12. 03. 16:00

Sokak fejében az a tévhit él, hogy a napelem csak nyáron, a napos időszakban használható, máskor pedig értelmetlen. Pedig ez nem így van!

A napelemek működési elve az hogy az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja. Ehhez a művelethez, nem csak a napfény, hanem más megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás is jó. A befogott fénye szolgáló napelemek átlagos élettartamuk 20-40 év, és nagyjából 25 év garanciát kapunk rá, így nem is olyan rossz biznisz.

A napenergia hasznosítása remek találmány, csak az a baj vele, hogy a kollektorok beszerzése és beszereltetésének költsége nagyon magas. Nagyjából 1,5-2 millió forint között mozog, viszont kb. 5 év alatt visszahozza az árát, hiszen lényegesen redukálja a háztartás energiára vonatkozó kiadásait. Persze gyengébb minőségű kollektort lehet vásárolni, de nem éri meg, mert kisebb teljesítményt nyújt, mint minőségi társai.

A modern és elfogadható minőségű napelemek a napközbeni fényforrásból nyert energiát – hogyha a háztartás nem igényli –eltárolja, egészen addig, míg az szükségessé nem válik. Egy-egy esős, vagy borongós napon a szépen fokozatosan összegyűjtött energia jól jön. Ám, mint fent említve volt, bármely más alkalmas fényforrásból is táplálkoznak. Dániában ez már olyan jól bevált, hogy a lakosság szinte 100%-a csak így működteti a fogyasztókat, aminek köszönhetően nagyjából nem fizet semmit az áramért.

Egyébként, a Nap az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását egy órányi energia-kibocsátással teljes egészében fedezné.


(A kép forrása: http://nokredit.hu/)