Jump to content

A világ legnagyobb napelem telepe

2014. 12. 06. 09:00

Kalifornia büszkélkedhet a földkerekség legkiterjedtebb napelem hálózatával, amely 15,200,000 négyzetkilométeres területen helyezkedik el. Az ezekből származó energia, egy kisebb falu havi áram ellátását fedezné.

A kaliforniai sivatag közepén elhelyezkedő, Topaz-ra keresztelt napelem telepen 9 millió szolár panel található. Ez az egység a Solar Power Facility egyik különálló részeként működik. A panelekkel begyűjtött energiát egy központi kazánba küldi. AZ elképesztő mennyiségű energiát termelő telepet hasznossága ellenére sok kritika éri, miszerint a panelekről visszatükröződő fény megperzseli a helyi vadon élő állatokat. Ennek leginkább madarak esnek áldozatául.

A 2,5 billió(!) dolláros projekt két év alatt készült el teljesen, és a tavalyi évben adták át. A telep tulajdonosa a First Solar, elmondása szerint évente 550 megawattnyi energiát termelnek, amely megközelítőleg 160,000 háztatás energiafogyasztását képes fedezni. Emellett, egy másik nem elhanyagolható tényező, hogy a hatalmas telep 377,000 tonnányi széndioxidtól menti meg a környezetet, ugyanis ennyi energia előállítása egy atomerőműben, a fent említett környezetszennyező érték kibocsátásával járna.

A Topaz napelem farm létrehozásakor a helyválasztás is lényeges volt, hiszen település, város, ember lakta terület közelében nem épülhetett, ám mégis rá kellett csatlakozni egy globális elektronikai szállítóvonalra.

Topaz jelenleg őrzi elsőségét a napelem telepek ranglistáján, de úgy tűnik nem sokáig. A First Solar cég ugyanis jövőre egy még nagyobb farm kiépítését tervezi, ahol 580 megawatt energiát is képesek lennének kitermelni.



(A kép forrása: http://www.iflscience.com/)