Jump to content

DEKALB - Partnerség, innováció, teljesítmény...

2014. 12. 13. 13:02

A DEKALB vetőmagok valódi csúcsteljesítményt  jelentenek a kukoricatermesztésben a folyamatos innováció és a szakmai tudás iránti elkötelezettségnek köszönhetően. Nemrég arculatot váltott a jól ismert márka, új mottója, szlogenje: "Seed your success", azaz „Legyen sikeres a DEKALB által!”.

A DEKALB nemesítői, fejlesztői azért kutatják a legmodernebb technológiát, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat biztosítsanak a DEKALB terméket használóknak, amellyel a legjobb eredményt érhetik el a kukoricatermesztésben.

A DEKALB Innováció többek között a modern gondolkodást és a termőföldön bizonyított előnyöket jelenti évről-évre a termelőknek. A DEKALB siker három alappillére: a partnerség, az innováció és a teljesítmény. A DEKALB eredményességét mutatja, hogy a kukorica hibridek 2014-ben piacvezetővé váltak Magyarországon . A 10 legnagyobb hazai területen vetett kukoricahibrid közül öt DEKALB. 2014-ben a hazai termelők DEKALB kukoricát vetettek a legnagyobb területen, emellett kimagasló eredménnyel szerepelnek a Magyar Kukorica Klub termésversenyein. Két kiemelt DEKALB termék a DKC4717 és a DKC5031. Előbbi szinte berobbant a köztudatba. Táblaszinten 14-15 tonnákat arattak belőle, így mindenkinek ajánljuk kipróbálásra, aki nagyobb termést szeretne, de nem feltétlenül akarja vállalni a magas tőszám kockázatát. Nagy népszerűségnek örvend, alig kezdődött el a hazai forgalmazása, máris a 7. legnagyobb területen termesztett hibrid lett Magyarországon. További nagyszerű tulajdonsága, hogy alacsonyabb termésszinteken is kiválóan teljesít, szárerőssége kiemelkedő, vízleadása dinamikus. A Magyar Kukorica Klub 2014-es VI. Kukorica Termésversenyén, Nyírderzsen, 16,1 t/ha betakarítási eredményt értek el vele (14,5%-os nedvességtartalomra korrigált eredemény!).

Az aszály az egyébként nagy terméspotenciálú táblákon is időről időre fenyegeti a termés biztonságát. Ezért jó megoldás a DKC5031 minden olyan termelőnek, aki igazán sokat szeretne termelni, ugyanakkor minimalizálni szeretné a termelés kockázatát. Korai fejlődési erélye jó, szára és gyökere erős. Vízleadása éréscsoportjában igen jó, a termés magminősége is kiváló. Jó helyeken a DKC5276 szintjén terem, viszont stresszes körülmények között jobb teljesítményre képes. A 2014-es Kukorica Termésversenyen, Jánoshalmán, 15,5 t/ha betakarítási eredményt értek el vele (14,5%-os nedvességtartalomra korrigált eredmény!). De miért fontos, hogy növeljük a teljesítményt? A DEKALB tavaly indította el + 1 tonna programját. A Földön 7,2 milliárd ember él, a szám folyamatosan és egyre nagyobb iramban növekszik. A kukorica termésátlaga éves szinten 75 kilogrammot növekszik, ami kevés a felmerülő igényekhez képest. Ezért a DEKALB végiggondolta, mi az, amit meg tud változtatni. Például a terméstechnológiát! A program résztvevőit tanácsokkal látták el, segítették a hibrid és a vetésidő optimális kiválasztását. Odafigyeltek a vetésmélységre, de még a vetési sebességre is. A 2013-as eredményük: a résztvevő 144 gazdaság átlagosan 910 kilogramm/hektár termésnövekedést ért el – hihetetlen eredmények!

Forrás: Kleffmann Amis seed report Maize Hungary Szeptember 2014,
Forrás: Magyar Kukorica Klub, Top20 Fajtakísérletek eredményei, 2013, www.magyarkukoricaklub.hu
Forrás: Magyar Kukorica Klub - VI. Kukorica Termésverseny, 2014,
www.dekalbteszt.hu
Forrás: GOSZ-VSZT Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérlet, 2013,
www.vszt.hu
(Fotó:monsanto.com)