Jump to content

A kipusztulás hulláma söpör végig a Földön: a porbléma

2014. 12. 19. 12:30

Az állatfajok eltűnésének és populációk kihalásának hátterében sok különböző ok áll, de egy azonban közös az összesben: az ember. A Nature magazinban olvasható az a riport, melyben neves biológusok és tudósok beszélnek arról, hogy számításaik alapján milyen mértékű pászítást végzett eddig az evolúció csúcspéldánya.

A Natureben közölt olvasmány egy grafikus ábrázolást közöl a bolygóról eltűnt, vagy eltűnő félben lévő fajokról. A tudósok munkáját ugyan megnehezítette az a tény, hogy nem ismerjük az összes fajt, habár túl sok nem maradt rejtve az emberiség létezése során.

A szakértők kettőtől, ötven millióra becslik a Földön élő flóra és fauna faji változatosságát. Ezek közül a legtöbbet pedig már ismerjük. Az friss és folyamatos kutatások valamint a tudományos értekezéseken alapuló statisztika szerint jelenleg, globálisan a kétéltű fajok 41%-a, a madárállományok 13%-a és a virágos növényzet 22%-a van kitéve a kihalás veszélyének.

Ezek a számok ránézésre is ijesztőek, a gyakorlatba átültetve pedig még inkább. Ha belegondol abba, hogy az egész világon, már csak 5 db (!) szélesszájú orrszarvú él, vagy vet egy pillantást a WWF legveszélyeztetettebb állatok top listájára, máris másként tekint majd a számokra.

Az állatok és növények megóvása nem csak egy mondvacsinált célkitűzés. Kevesen gondolnak bele abba, hogy tulajdonképpen, a saját túlélésünk a természeti világ milyenségétől függ. Hiszen ha egyes állatfajok végleg eltűnnek, és a biodiverzitás csökkenésével, szépen lassan megindul a biológiai egyensúly felborulása, ami beláthatatlan mélységekbe vezet.

Ahhoz, hogy a tömeges kipusztulási hullámnak gátat szabhassunk, minél előbbi, és kellőképp radikális változásokat kell eszközölni.

Kíváncsi rá, hogy egy eldobott műanyag milyen hatással segíti elő a kipusztulás folyamatát, vagy arra, hogy az kielégíthetetlen kereslet miként befolyásolja pl. pálma erdők méretét? Esetleg a probléma megoldása is érdekli? Akkor ne hagyja ki a cikk folytatását holnap!


(A kép forrása: http://omnifeed.com/)