Jump to content

A bélbaktérium befolyással van a mentális állapotra

2015. 01. 02. 09:00

A bélbaktériumok növekedése hatással van a mentális állapotra. A magasabb bélmikroba szám enyhíti a szorongásos és depressziós tüneteket, olvasható a Psychopharmacology online újságban, cikkében, amely egy hosszas publikációban mutatja be területtel kapcsolatos legfrissebb kutatást.

Az állatokon végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a megváltoztatott bélbaktérium (növelése) állománnyal párhuzamosan, a négylábúak stressz szintje és szorongásos zavarai enyhültek, redukálódtak.

Az emberek esetében is hasonló eredmény válhat elérhetővé, a terület komplex feltárásával. A humán területen elkezdett kutatások ugyan még gyerekcipőben járnak, de az állatokon végzett kutatások eredményesek, így a szakértők bizakodóak.

A bélbaktériumok két csoportra oszthatóak. Vannak az úgynevezett probiotikumok (ezek a jó bacik), amik átmenetet képeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek között, és vannak a prebiotikumok, amelyek változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, azaz probiotikumok szaporodását.

A kutatások a prebiotikumok vizsgálatára fókuszálnak. A kutatókat azt szeretnék megtudni, hogyan lehet használni a bélbaktériumot, hogy az elősegítse a pszichiátriai kezelés hatékonyságát, és az egyén reagálását arra. Hogy megvizsgálják a prebiotikum hatását a szervezet stressz hormon szintének aspektusából nézve, egy három hetes kísérletbe kezdtek. Az kutatócsoport vezetője, az oxfordi Philip Burnet volt.

A kísérletben 45 önkéntes egészséges ember vett részt. A feladatuk az volt, hogy minden nap bevegyenek egy placebo vagy prebiotikum tablettát. A háromhetes kísérleti kezelés után a résztvevőknek egy rakat feladatot kellett elvégezni, mellyel leginkább az érzelmi reakcióikra voltak kíváncsiak. Emellett minden reggel megmérték a nyálkortizol szintjüket is.
A kapott eredményeket összevetették a kontrolcsoportéval, akik csak prebiotikumokat szedtek az időintervallum alatt. Az eredmény azt mutatta, hogy az utóbbiak kevesebb aggodalommal és negatív vagy fenyegető reakciókkal reagáltak az ingerekre.

A kísérlet eredménye alátámasztotta némelyest a feltevésüket, de nem igazolta azt100%-osan, sőt további kérdésfelvetéseket idézett elő. Az az egy biztos, hogy a prebiotikum kapcsolatban áll a mentális állapottal, de az még nincs teljesen feltérképezve, hogy hogyan. Burnet szerint a bélbaktériumok befolyásolhatják az immunrendszert, ami viszont, befolyásolja az agyat.



(A kép forrása: http://www.iflscience.com/)