Jump to content

Az okostelefonok fejlesztik az agy érintéssel kapcsolatos részét

2015. 01. 02. 16:00

Az okostelefonok nem csak a hüvelykujj és agy kommunikációját változtatják meg, hanem teljesen újfajta impulzusokat hoznak létre az agy érintésközpontjában. A friss kutatási eredmények a EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) és a Zürichi Egyetem szakembereinek köszönhető.

Az okostelefon használata ugyan nem tesz okosabbá, viszont hatással van az emberi agy plaszticitására, megváltoztatja azt. Az agy plaszticitására 30 évvel ezelőtt vált felfedezetté. Jelentése és funkciója szerint az elnevezése a változtathatóságra, képlékenységre utal. Több évtizedes kutatások kimutatták, hogy az agy minden egyes tevékenysége során megváltoztatja önnön szerkezetét, és folyamatosan tökéletesítgeti áramköreit, hogy az adott feladatokat jobban tudja elvégezni.

A változásokhoz a gondolkodás, tanulás és környezetei ingerek szükségesek, ám a jelenlegi tanulmány azt mutatja, hogy azt a mobilnyomkodás is előidézi.

A kísérlet során az alanyok agyát figyelték, akiknek közben használniuk kellett a telefonjaikat. A megfigyelés során az agykérgi szomatoszenzoros része a speciális használatnak (érintőképernyő) köszönhetően magas aktivitási szintet mutatott. Ez ugyan nem volt meglepő, viszont most kimutatták és dokumentálták is.

A kutatás vezetője Professzor Arko Ghosh így nyilatkozott a Current Biology újságírójának: „Az okostelefonok lehetővé teszik, hogy összefüggésbe hozzuk az digitális eszközök lenyomatát az agyműködéssel, és megértsük, hogy egy átlagos ember agyi változását, hogyan befolyásolják a hétköznapok.” – mondta a férfi.

Az okostelefon miatti ujjhasználatot, egy több éve hegedülő ember ujjhasználatához hasonlította, miszerint mindkettő az agyi mérések szerint egyaránt specifikusan működik. Ezt (az okostelefon agyra gyakorolt hatását) egy kísérlettel bizonyította. A kísérlet során 37 embert figyelt meg, akik közül 26 érintőképernyős telefont, míg 11 a hagyományos, gombos telefont használt. Az agy vizsgálata kimutatta, hogy azok, akik nap mint nap pötyögnek a telefonon, intenzívebb helyi agyi kommunikációt tudhatnak magukénak. Így valóban hatással van az agyra az okostelefon.