Jump to content

Napelemes gyorsasági? Motorosok gatyát felkötni!

2015. 03. 10. 09:00

Nem csak napelemes-, és repülőautóval, elektromos robogóval, hanem napenergiát felhasználó motorral is találkozni lehet nemsokára az utakon. Ugyan a vázra szerelt szoláris panelek kissé papírrepülőssé változtatják a kinézetét, ettől függetlenül tökéletesen, és környezetbarát módon működik.

A napenergiáját felhasználó motor a Purdue Egyetem egyik hallgatójának, Tony Danger Coiro fejéből pattant ki, ami azóta felépítve, szolgálatkészen várja a motorozni vágyó tulajt.

Az ötletet elsősorban a környezet tudatos gondolkodás, és az üzemanyagköltség csökkentése hívta életre. Az átépített Suzuki motorral a kilométerenkénti üzemanyagköltség nagyjából 100 ft, ami az országúti használat során még lejjebb kúszik. Persze nem valószínű, hogy több száz kilométeres túrát bevállalna vele építője, ugyanis a motor max sebessége 45km/óra, amivel elég sokáig tartani eljutni egy kiadósabb távon.

Coiro úgy nyilatkozott a motorról, hogy „szürreális vezetési élményt nyújt”. Csendes, helytáll a városi forgalomban, és alig fogyaszt. A sikeres motorprojekten felbuzdulva, a férfi létrehozott egy szervezetet is, melybe várja a hasonló gondolkodású társait, akikkel esetlegesen tovább fejleszthetik a járgányt, vagy akár átalakíthatnak egy újat.

Coiro a diplomázás után szeretne egy saját céget indítani, ami elektromos és napenergiát felhasználó autók, és motorok fejlesztésével, és gyárártásával foglalkozna.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:https://news.uns.purdue.edu/)