Jump to content

Tudomány a telepátia mögött

2015. 03. 13. 09:00

Biztosan Ön is próbált már telepatikusan megosztani egy gondolatot valakivel, vagy épp üzenni a párjának, hogy ugorjon egy a tejért a boltba. A telepátia képességére egy komplett iparágat húztak fel, viszont eddig nem lehetett bizonyítani létezését. Az új kutatás, viszont lerántja a leplet mindenről!

A telepátia képessége a spiritualitás útján még mindig nem igazolt. Azonban ne csüggedjen! Létezik egy szakszerű, neurológiailag működő formája a gondolatátvitelnek.

Az agy és agy közötti kommunikáció lehetséges, a sejtek közti ingerületátvitelnek köszönhetően. A sejtek közötti hírközlés az EEG készülékkel könnyedén mérhetővé válik, amit az úgynevezett transcranial magnetic stimulation (TMS) segítségével olyan formába lehet dekódolni, amivel a gondolatátvitel lehetővé válik.

A TMS egy elektronikus mezőt hoz létre a fejbőr körül, ami lényegében az ember agyhullámait (sejtek ingerületátvitelét) tartalmazza. A tudósok most olyan, nem invaziv eljáráson dolgoznak, mely egy mesterséges kommunikációs csatornát hoz létre a TMS és EEG segítségével két különböző agy között.

Az első ilyen csatorna fejlesztése a 2013-as évre tehető, amikor két patkány telepatikus párbeszédét kívánták elérni. A kutatás egyébként egészen új irányt vett, ugyanis egy BBI-nek keresztelt eszközre „csatlakozva” az egyik tudós állítólag képes volt az egyik kísérleti patkány farkát gondolatátvitellel mozgatni.

Múlt évben még egy nagy lépést tett előre a mesterséges telepátia, ugyanis, a tavalyi év augusztusában a tudósoknak sikerült az EEG és TMS kombinálásából született BBI-vel gondolatot közvetíteni India és Franciaország két lakosa között. Az üzenet igen egyszerű volt „hola” és „ciao”. Ezt a két szót dekódolták a technológia segítségével úgy, hogy a két delikvens a saját nyelvén kapta meg a másik üzenetét.

A BBI technológiával, akár arra is képesek lehetünk, hogy gondolatátvitellel kommunikáljunk állatokkal (hiszen a szerkezet mindkét faj saját nyelvére dekódolja a mondandót), illetve a kognitív viselkedésterápiák során is hasznos lehet. Azonban kérdéses, mikor válik ténylegesen használhatóvá, habár a szárnypróbálgatások elég impozánsak tűnnek.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.xmn.com/)