Jump to content

A vörös lidérc

2015. 03. 22. 16:00

Látott már bármilyen, első ránézésre megmagyarázhatatlannak tűnő vagy éppen különleges képződményt miközben az eget kémlelte? Látott már lidércet az égen, vagy legalább tudja mi az? Nagyon ritka, és kevéssé ismert, pedig gyönyörű.

A 32 éves fotós Maco Korosetsunak sikerült egy ritka és különleges égi jelenséget megfigyelnie repülőjéről Olaszország felett.

Az égi „csoda” neve „red sprite”, ami magyarul annyit jelent „vörös lidérc”.Ez tulajdonképpen egy ködfénykisülés, mely a magaslégköri fényjelenségek vagy rövid fény felvillanások közé tartozó fenomén.
Elsőként 1989-ben, az USA-ban észlelték viharfelhők tanulmányozása során. A vörös lidércek, csak és kizárólag a zivatarfelhők felett keletkeznek, a nagyobb villámkisülések után.

A lidérc nagyon rövid élettartamú – alig néhány ezredmásodperc- , vörös színű és változatos alakú képződmény. A kisülés alakja néha oszlopszerű, de előfordulhatnak medúza vagy éppen fa alakú formák is. Magassága elérheti a 70 km-t, horizontális kiterjedése pedig az 50 km-t.
A lidércek keletkezésekor - a zivatarfelhők fölött - a villámlás után, rövid ideig elektromos tér keletkezik, amelynek az erőssége meghaladhatja a légköri kisülés kialakulásához szükséges kritikus értéket. Ez eredményezi a lidérc kialakulását.

A jelenség szabad szemmel az estek 99%-ban szinte láthatatlan, mivel a felvillanás általában csak néhány ezredmásodpercig tart, amit az emberi szem nem képes feldolgozni. Ami nehezíti még a megfigyelést, az, hogy bizonyos magasságból - jelen esetben a repülőről - kell rálátni a viharfelhők tetejére, ami ugyebár több száz kilométeres távolságot jelenthet. Ezen kívül, közvetlenül észlelni, csak sötétben lehetséges.

Magyarországon 2011 júniusában sikerült megfigyelni ezt a jelenséget, ekkor vonult át egy jelentősebb hideg front hazánk felett, mely következtében heves zivatarok alakultak ki. Sötétedés után a Balaton környékén több lidércet is megörökítettek.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://dailymail.co.uk)