Jump to content

A szerkezet, ami a rovarokból drónt csinál, íme a kiborggá válás útja

2015. 03. 28. 19:00

A technológiai forradalom mára eljutott odáig, hogy élő szervezetet, távvezéreljen. Az amerikai Berkeley Egyetem és a szingapúri Nanyang Technological Egyetem közös munkájának eredménye az a kütyü, amivel bármely rovart drónná, központilag irányítható kiborggá lehet tenni.

A két egyetem közös, több éves fejlesztésének tudható be az a szerkezet, ami a rovarok izomműködését befolyásolva, képes őket az emberi akarat szerint vezérelni, és használni.

A találmány működése egyébként nagyon érdekes. A kiválasztott bogarakra egy hátizsákot szerelnek, melyben különböző elektronikus berendezések: mikrokontroller, vezeték nélküli adó-vevő, és hat, az optikai lebenybe, és izmokba kapcsolt elektróda (ezzel lehet befolyásolni a repülés irányát, mértékét) található. Ez a mini méretű, 1,5 grammos hátizsák egy 3,9 voltos lítium-ion akkumulátorról működik.

A maga nemében ez az innováció úttörőnek számít, hiszen korábban senkinek nem sikerült azt megvalósítani, hogy egy szabad „saját vezérlésű”élőlényt, egyik pillanatról a másikra, egy gombnyomással, az emberi akaratnak megfelelő irányba mozgasson, mindezt fizikai kontaktus nélkül.

A tudósok a sikeres teszteléseket követően még több fejlesztést kívánnak végezni a bogarakra szerelhető „hátizsákokon”, és a továbbiakban, hő szenzorokkal, kamerákkal, és mikrofonokkal akarják felszerelni azokat, hogy kereső vagy mentő küldetésekre küldetéseknél bevethessék azokat.
Na, de valóban csak ennyinél állna meg szerepük, és nem használnák kémkedésre? Hiszen senki sem feltételezné az ablakban csücsülő légyről, hogy az elhangzottakat adóvevő módjára közvetíti.

Megnézné, hogyan repülnek a mini hátizsákkal? Akkor ne mulassza el a videót alább.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.technocrazed.com/i)