Jump to content

Ma van a Föld Órája!

2015. 03. 28. 09:00

Ma ünnepli 45. évfordulóját a kezdeményezés. Tudja, mennyi energiát spórol meg a Földnek, ha ma egy órára sötétbe borítja otthonát?

A Föld Órája helyi idő szerint 20.30-kor veszi kezdetét, s az innentől számított egy órán át sötétségbe borul a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapest legismertebb turista látványosságai is.

A 60 perc természetesen többről szól, mint egy óra. A Föld Órája lényege, hogy mindannyian tegyünk a klímaváltozás hatásainak visszaszorításáért, és az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért. Egy ember ökológiai lábnyoma 4,24 hektár, és ha ezt megszorozzuk a globális lakosság számára, elképesztő számot kapunk.

Ha Ön otthon is csatlakozna az egy órás elsötétüléshez, azzal kb. 600 watt energiát spórolna meg a bolygónak. Ez nem tűnik soknak, de ha ehhez legalább 10.000 háztartás csatlakozna, illetve hozzáadjuk a turista látványosságok megvilágításának kikapcsolásából fakadó energiát, máris sokkal többnek tűnik, nem?

A Föld Órája alkalmából ma a Bálnában ingyenes programokkal várják az érdeklődőket, többek között koncertekkel, LED-es fénytánccal, stb. A Mary Popkids egy órás koncertjével indul az este 19.00-kor a Bálna emeleti nagy koncerttermében.

A Föld Órájához eddig csatlakozott települések Magyarországon:
Alsóörs, Bejcgyertyános, Böhönye, Bonyhád, Borsodnádasd, Budakeszi, Budapest Xi. Kerület, Újbuda, Cegléd, Csabacsűd, Duka, Endrefalva, Gyál, Gyöngyös, Győr, Györköny, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Izmény, Kalocsa, Kaposmérő, Kincsesbánya, Kisapostag, Kiskunfélegyháza, Kompolt, Magyarkanizsa, Martfű, Miskolc, Mohács, Mór, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Nyíregyháza, Öskü, Ózd, Pázmánd, Pusztaszabolcs, Rákosmente, Répceszemere, Sándorfalva, Sárosd, Sátoraljaújhely, Siófok, Sopron, Szabadegyháza, Szeged, Szentendre, Szentgotthárd, Szigetszentmiklós, Szikszó, Sződliget, Szolnok, Szombathely, Tapolca, Tata, Tatabánya, Újfehértó, Újkígyós, Újszentmargita, Uppony, Vác, Vértesboglár, Veszprém, Zalaegerszeg


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://wwf.com)