Jump to content

Vezeték nélküli áram

2015. 04. 01. 09:00

A Japán fejlesztőknek köszönhetően úgy néz ki, nem lesz szükség a kábelrengetegre, az energiaellátáshoz.

A Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) szakemberei nagy áttörést értek el, a napokban, ugyanis 1.8 kilowatt energiát sikerült továbbítaniuk egy 55 méterre lévő eszközbe, mindezt kábelek felhasználása nélkül. A JAXA egyébként nem csak a vezeték nélküli energiaellátásban akar világleső lenni, hanem elsőként akar napelemeket telepíteni az űrbe. Az utóbbi cél beváltása, egyelőre még várat magára.

A vezetőanyag nélküli villamos energia egyik ponttól a másikba juttatása kábelrendszer nélkül nagy előrelépést jelent, hiszen amellett, hogy nagyban megkönnyítenék az mindennapi életet, a környezet terhelését is csökkentené.

Az első kábelnélküli áramtovábbításra 2009-ben kerül sor, amikor a WiTricity startup, egy 60 wattos izzót látott el vezeték nélküli energiával 2 méterről, sőt egy tévét is képesek voltak működtetni ugyan ezzel az eljárással, egy méteres hatósugáron belül.

A JAXA azzal, hogy képes volt kilowattnyi elektromosságot transzportálni, vezeték nélkül, 55 méterre, jócskán túlszárnyalta elődei teljesítményét, ezzel pedig beírta magát a történelembe. A kérdés csak az, mikorra lesz elérhető a mindennapi ember számára is a technológia.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://jwlbooks.com/)