Jump to content

Betegségmérő karszalag és kísérleti műbőr

2015. 05. 02. 09:00

Az érdekes párosítás a Googlenek köszönhető, ami a G-Glass és a vezetőnélküli autó után, a mesterséges bőr és betegséget diagnosztizáló karszalag piacra is berobban.

A Google Glass és a vezető nélküli autók után itt van két újabb „találmány” a betegséget diagnosztizáló karszalag, valamint kísérleti célokra előállított mesterséges bőr.

Dr. Andrew Conrad, a Google X Life Sciences csapatának vezetője, egy olyan módszert akar kidolgozni, ami elősegíti a betegségek megelőzését és arra törekszik, hogy a lehető legtöbb betegség elkerülhető legyen. Az X life csapata egy olyan karszalagot fejleszt,mely felvéve észleli a káros, akár rákos sejteket, a szívproblémákat és más betegségeket a viselője szervezetében azelőtt, hogy az első tünetek jelentkeznének.

Az innovatív csuklópánt a napfényből elnyelt nanorészecskék érzékelésén alapszik. A kísérletben résztvevő egyének szervezetébe - mesterséges kontrasztanyagként - juttatják be a nagy mennyiségű részecskéket, ugyanis természetes állapotban minden bőrtípus másképp reagál a napfényre. Azonban a kísérleti alanyok bőre nem alkalmas arra, hogy egymás után többször kísérletezzenek velük, így Dr. Conrad és csapata ötvözték a valódi bőrt a mesterséges bőrrel azért, hogy akadálytalanul folytathassák a kísérleteket a karszalag tökéletesítésének céljából.

Nem ez volt az első ilyen kísérlet , ugyanis a tudomány évek óta dolgozik azon,hogy őssejtből reprodukálják a bőrt, hogy ezáltal a különféle égési sérülésektől szenvedők állapotát orvosolni tudják. Az X Life csapat diagnosztikai célra fejlesztette ki a mesterséges bőrt.

Bár vannak negatív vélemények, miszerint ezek a kísérletek veszélyesek lehetnek az emberekre nézve, azonban Dr. Conrad kijelentette,hogy a karszalaggal történő kísérletezés fele annyira sem veszélyes,mint mikor az embert a rákos sejtek bekebelezik.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://northshorewib.com/)