Jump to content

Káros műanyagok- avagy mi fán terem a Bpa?

2015. 06. 03. 16:00

Érdemes megnézni milyen jelzéssel van ellátva kedvenc ételhordozónk, vagy műanyagpalackunk, mert könnyen lehet, tartalmaz Bpa-t. A biszfenol A-val egyetlen a probléma: kioldódik a műanyagból, és hormonális változásokat idéz elő, ami pedig kihat az agyra, a szaporító szervekre, és az idegrendszerre egyaránt.

A Bpa-t, azaz biszfenol A-t, polikarbonát műanyagok előállításához, monomereként és epoxigyanták prekurzoraként használnak fel. A polikarbonát műanyagok az áttetsző műanyagok, melyeket előnyös optikai tulajdonságok, nagyfokú törés- és hőellenálló képesség jellemez.

A Bpa tartalmú termékek felhasználása széles körben elterjedt (pl.:szemüveglencsék, mobiltelefonok, egyes fogtömésekben, de megtalálhatók étel- és ital tárolására használatos edényekben is), viszont számos egészségkárosító hatása is ismert, melyekről az utóbbi években sokat lehet hallani. Nem véletlen, hogy külön jelöléssel kell ellátni az olyan tárgyakat, melyek tartalmazzák. A biszfenol A, az adott termékben való előfordulását a műanyag edény alján lévő háromszögbe írt 3-mas, vagy 7-es számmal, illetve „PC” felirattal jelzik.

A Bpa elsősorban azért jelent veszélyt a test számára, mert hatása hasonlít az ösztrogén hormonéhoz, viszont mivel a vegyület nem természetes hormon, ezért összezavarja a szervezet hormonháztartását. Ez azért probléma, mert a nemi hormonok a testben számos feladat ellátásáért felelősek, ám a felbolydított hormonháztartásnak köszönhetően funkciójukat nem tudják vagy hiányosan képesek csak ellátni. Ebből fakadóan fejlődésbeli (pl.: spermium-, ösztrogéntermelés mennyisége csökken), működésbeli és idegrendszerbeli (pl.:az idegsejtek közötti kapcsolat negatív szabályzása) változásokat is előidézhet Utóbbi esetében összefüggést találtak a skizofrénia, depresszióra való hajlam és a demencia között.

A Bpa problémát fokozza az is, hogy nagyon hamar „kiolvad” a műanyagból. Köztudott, hogy a biszfenol A már szobahőmérsékleten el kezd kiválni az adott termékből. Hő hatására gyakorlatilag belefolyik, beleszivárog az ételbe/italba. Ugyan ezt a hatást lehet elérni savas, lúgos dolgokkal való érintkezéskor is (pl.: citrom tárolása műanyagban).

A Bpa-mentesség érdekében mellőzzük a műanyag edények, és a műanyagpalack hosszas használatát. Sőt, léteznek úgynevezett BPA-Free termékek, melyek ugyan azt a funkciót látják el, mint a biszfenol A tartalmú használati tárgyak, csak annyi a különbség, hogy ezek nem fejtenek ki káros hatást a szervezetre nézve.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://i.kinja-img.com/)