Jump to content

A klímahasználat hátulütője

2015. 06. 12. 12:30

A kinti 30 fok után üdítő érzés beülni a légkondis autóba, vagy megérkezni a hűs munkahelyre. Viszont a klíma áldásos hatásai, talán eltörpülnek az általa kiváltott egészségügyi problémák mellett.

 

Csak egy gombnyomás, és máris kellemes hűsölés veheti kezdetét, ami igazi felüdülést az izzadó testnek, de vajon hosszabb távon nem okoz e több kárt, mint hasznot?

A válasz attól függ, ki mennyit használja. Normális keretek között nem igen okoz problémát, főleg ha az aktuális karbantartás megvolt, viszont több órányi intenzív klímahasználat már káros lehet. Ennek oka egyrészt alkattól, másrészt a saját akklimatizációnktól függ.

Az egész napos klímahasználat szárazzá teszi a levegőt, aminek következtében nyálkahártya szárazság, fullasztó légszomj, szemszárazság, bőrirritáció léphet fel. Egy átlégkondizott nap után gyakran előfordul fejfájás, szédülés. A leggyakoribb tünetegyüttes, melyet a klíma kivált, a megfázáshoz hasonló köhögés, orrfolyás, könnyezés, rossz közérzet, fejzúgás, melyek szinte azonnal elmúlnak, ha az embert több mint fél órát kinn tartózkodik a friss levegőn. Az e féle válaszreakciót, klímaallergiának nevezzük. A klímabetegségek közül az allergia mellett felső és alsó légúti fertőzések, és mozgásszervi betegségek is akadnak szép számmal.

Az orrfolyás, köhögés csak a kezdet. Kialakulhat akár gégegyulladás, torokgyulladás, homloküreggyulladás, és legrosszabb esetben tüdőgyulladás is. A légzőszervi problémák mellett gyakoriak a reumás-, és izomfájdalmak, melyeket szintén a hosszas légkondicionálás okoz. Ezt tetézheti a rosszul, vagy egyáltalán nem kitisztított klíma használata, ami gombás fertőzést, vagy akár, legionellosist is okozhat.

Ha poshadt, kellemetlen szagot érzünk a légkondi bekapcsolásakor, jobb, ha azonnal ki is kapcsoljuk, és csak egy alapos tisztítás után használjuk újra, elkerülve ezzel a vírusfertőzéseket. Ha lehet, naponta többször szellőztessünk, engedjünk be friss levegőt –a klíma ugyan azt az elhasznált levegőt szűri és hűti – és szakaszosan használjuk a klímát.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.aircon-servicing.com.sg/)