Jump to content

Az akku vetélytársa lehet a magas energiasűrűségű cukor üzemanyagcella

2015. 06. 17. 16:00

A Virginai Műszaki Egyetem kutatói egy olyan cukorral működő üzemanyagcellával álltak elő, amely magas energiasűrűségének köszönhetően versenytársa lehet a hagyományos akkuknak, olcsóbb, újratölthető és környezetkímélőbb alternatívát kínálva ezek helyett. Percival Zhang fejlesztése egy nagyságrenddel több energiát képes tárolni, mint a korábbi hasonló próbálkozások, így hosszabb ideig bírja újratöltés nélkül.

Zhang elmondása szerint az újfajta cukorcella akár már három éven belül megjelenhet a piacon. „A cukrok a természet legtökéletesebb energiatárolói közé tartoznak” – mondja a kutató. Ennek fényében logikus lépésnek tűnt az energiaforrás a környezetkímélő a kiaknázása. Csak az Egyesült Államok területén évente több milliárd toxikus akkumulátor kerül a szemétbe, ez a fajta hulladék pedig óriási veszélyt jelent a környezetre és az emberi szervezetre is.

Az ipon.hu cikke szerint Zhang munkásságának köszönhetően számos előrelépés történt az elmúlt években, mind az élelmiszeriparban, mind pedig az energiaszektorban. A kutató a természetben nem létező kombinációban alkalmazott különféle enzimeket, és ilyen módon képes volt étkezési célra nem használható növényekből ehető keményítőt előállítani. Kidolgozott továbbá egy módszert a hidrogén környezetbarát módon való kinyerésére is, amellyel többek közt járművek is működtethetők lehetnek majd.

A szakértő legújabb projektje során egy szintetikus enzimegyüttest alkotott meg, amelynek tagjai elektromos áramot generálnak cukorból. Az olcsó, enzimatikus üzemanyagcellában a katalizátor szerepét is enzimek töltik be, így nincs szükség a hagyományos akkukban használatos platinára sem. A rendszer keményítőből kinyert maltrodextrinből és levegőből állít elő elektromos energiát, illetve melléktermékként vizet.

„Az enzimkaszkád felhasználása révén lépésről lépésre szabadítjuk fel a cukoroldatban tárolt töltéseket” – mondja Zhang. A hidrogén- vagy metanolcellákkal szemben a cukorcellák egyáltalán nem gyúlékonyak, energiasűrűségük ugyanakkor versenyre kelhet ez utóbbiakéval. A rendszer minden eleme természetes úton lebomlik, így nem hagy hátra veszélyes hulladékot. Az üzemanyagcella újratöltéséhez pedig csak cukrot kell a rendszerhez adagolni, mintha nyomtatónk festékpatronját cserélnénk ki.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Forrás: ipon.hu Kép forrása:
freedigitalphotos.net /)