Jump to content

Pókméregből készült biorovarírtó mentheti meg a méheket

2015. 06. 20. 16:00

A méhpopulációk Európában, Amerikában és Ázsiában is egyre jelentősebben hanyatlanak. Egyelőre olyan okok miatt, amelyet a kutatók sem értenek teljesen, de azt gyanítják, hogy közéjük tartoznak a felelőtlenül használt rovarirtók. Jelenleg Ausztrália egyike ama néhány régiónak, ahol a rovarok egyedszáma nagyrészt változatlan. Tavaly a kutatók bejelentették, hogy a termények vagy a méhkasok védelmére szánt bizonyos rovarirtók összezavarhatják a méhek agyát, befolyásolva a táplálékszerzéshez szükséges memóriájukat és navigációs képességeiket, így egész kasokat veszélyeztetnek. Az Európai Unió azóta ideiglenesen betiltotta eme vegyi anyagok némelyikét.

A Newcastle Egyetem kutatói vezette csapat kiderítette, hogy egy, az ausztrál tölcsérhálós pók méreganyagából és a hóvirág egyik proteinjéből készült biorovarirtó méhbarát. Az egyetem közleményéből kiderül, nagy dózisban adagolva a szert a méheknek alig volt hatása túlélésükre, és nem volt mérhető befolyása tanulási képességükre és memóriájukra.

Sem a kifejlett méhek, sem a lárvák nem szenvedtek kárt – teszik közzé a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban. A biorovarirtóról korábban már kimutatták, hogy az emberre nem veszélyes, miközben számos fontos kártevőre nagyon mérgező. A kutatók szerint a biorovarirtó nem a végleges megoldás. Integrált kártevő-kezelési stratégiára van szükség, és a rovarspecifikus rovarölők ennek csak egy részét képezik.

A világ növényeinek megközelítőleg 90 százaléka közvetetten vagy közvetlenül a beporzó rovaroktól függ túlélését tekintve, vagyis a méhek hanyatlása pusztító hatással lehet az élelmiszer-termelésre. A beporzási szolgáltatások gazdasági értéke a becslések szerint 153 milliárd eurót kóstált 2005-ben.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Kép forrása:
freedigitalphotos.net forrás:biokalauz/trademagazin.hu)