Jump to content

Ezt jelenti a háromszögbe írt szám a PET palackon, műanyagon

2015. 06. 24. 12:30

A tudatos vásárló szinte azonnal megnézi, mit rejt a háromszög, s habár legtöbben unalmukban olvasgatják csak a műanyag flakon címkéjét, azért fontos tudni, mit jelent a skála egytől-hétig.

A mindennapi felhasználás során praktikus műanyagok, különböző betű, és számjelzéssel vannak ellátva. A legismertebb jelzés az összes közül talán a háromszögbe írt 7-es, ám ezen kívül is vannak számjelzések, melyek ismerete fontos.

A műanyagflakon alján, oldalán, vagy a címke nyakán minden esetben megtalálni a háromszöget, melyhez különböző számok, vagy szavak tartoznak. Ezek utalnak arra, hogy milyen fajta műanyagot is tartalmaz a termék, az egymásba futó nyilak pedig azt jelzik, hogy a műanyag újrahasznosítható. Persze ez nem jelenti azt automatikusan, hogy flakont újra is hasznosították.

Az 1-es jelzésű vagy/ és PET/PETE szöveggel ellátott műanyagok, Polietilén-tereftalátot tartalmaznak.

A 2-es jelzésű vagy/és HDPE szöveggel ellátott műanyagok, nagysűrűségű polietilén tartalmaznak.

A 3-mas jelzésű vagy/és V vagy PVC szöveggel ellátott műanyagok, polivinilkloridot tartalmaznak.

A 4-es jelzésű vagy/és V vagy PVC szöveggel ellátott műanyagok, kissűrűségű polietilén tartalmaznak.

Az 5-ös jelzésű vagy/és PP szöveggel ellátott műanyagok, Polipropilént tartalmaznak.

A 6-os jelzésű vagy/és PS szöveggel ellátott műanyagok, Polisztirolt tartalmaznak.

A 7-es jelzésű vagy/és Other szöveggel ellátott műanyagok tartalmazzák az összes olyan műanyagot, ami az előző hat kategóriába nem sorolható, illetve a BPA-t tartalmazó „mérgező” műanyagok is ide tartoznak.

DE! Ha a 7-es szám mellett AS, SAN vagy ABS feliratot látunk, akkor nincs semmi probléma, ugyanis ezek a jelzései a növényi alapanyagú műanyagoknak.

Az alábbi hét kategóriából az utóbbi 7-es AS, SAN, ABS feliratozású, és a 2-es, 4-es, 5-ös számmal jelöltek sorolhatók az „egészséges” műanyag kategóriába, ugyanis a kapcsolódó kutatási adatok szerint ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartásra negatívan ható anyagok az élelmiszerbe, tehát a szervezetünkbe.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:https://bodybellysoul.files.wordpress.com)